bułeczki z szynką i serem
inne wypieki przekąski śniadanie WYTRAWNIE

Bułeczki z szynką i serem

bułeczki z szynką i serem
bułeczki z szynką i serem
bułeczki z szynką i serem

To pyszne nadziewane bułeczki. Są mięciutkie i wilgotne. Idealne śniadanie czy lunch. Sprawdzą się także jako solidna przekąska na spotkanie ze znajomymi czy wieczór filmowy. Na drugi dzień są równie pyszne i zachowują świeżość.

Składniki:

  • 290 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 120 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 80 g masła

dodatkowo:

  • 100 g sera salami (ten jest z ziołami Serenada)
  • 120 g szynki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania wierzchu + łyżka sezamu

Sposób przygotowania:

Drożdże pokruszyć do miseczki dodać łyżkę cukru i połowę letniej wody. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży.

W dużej misce wymieszać mąkę z solą. Dodać pozostały cukier, pozostałą wodę, jajko, rozpuszczone drożdże oraz roztopione, ostudzone masło (może być letnie). Zagniatać ciasto aż powstanie elastyczna kula. Przykryć ją i pozostawić w ciepłym miejscu na godzinę do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować w elipsę, prostokąt (długość ok. 40 cm.). Na całej powierzchni ułożyć plastry szynki, cienkie piórka cebuli oraz cienkie paski papryki. Na wierzch plastry sera. Zwinąć jak roladę. Pociąć na 7 kawałków.

Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i obsypać sezamem. Odstawić na 20 minut do ponownego wyrastania.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra – dół) 25-27 minut. Do złocistego koloru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *