To pyszne nadziewane bułeczki. Są mięciutkie i wilgotne. Idealne śniadanie czy lunch. Sprawdzą się także jako solidna przekąska na spotkanie ze znajomymi czy wieczór filmowy. Na drugi dzień są równie pyszne i zachowują świeżość.
Składniki:
- 290 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 120 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
- 80 g masła
dodatkowo:
- 100 g sera salami (ten jest z ziołami Serenada)
- 120 g szynki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania wierzchu + łyżka sezamu
Sposób przygotowania:
Drożdże pokruszyć do miseczki dodać łyżkę cukru i połowę letniej wody. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży.
W dużej misce wymieszać mąkę z solą. Dodać pozostały cukier, pozostałą wodę, jajko, rozpuszczone drożdże oraz roztopione, ostudzone masło (może być letnie). Zagniatać ciasto aż powstanie elastyczna kula. Przykryć ją i pozostawić w ciepłym miejscu na godzinę do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować w elipsę, prostokąt (długość ok. 40 cm.). Na całej powierzchni ułożyć plastry szynki, cienkie piórka cebuli oraz cienkie paski papryki. Na wierzch plastry sera. Zwinąć jak roladę. Pociąć na 7 kawałków.
Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i obsypać sezamem. Odstawić na 20 minut do ponownego wyrastania.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra – dół) 25-27 minut. Do złocistego koloru.