Dla odmiany od mięsnych smaków, tym razem warzywne tacos. Naprawdę również pyszne, bardzo aromatyczne danie. Kto nie je mięsa, również może cieszyć się pysznymi, meksykańskimi smakami.
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 marchew
- 2 pomidory
- mała puszka kukurydzy
- mała puszka czarnej lub czerwonej fasoli
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- sól, pieprz czarny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeża kolendra
- kukurydziane muszelki taco lub placki tortilli
- do podania: salsa (1-2 pomidory pokrojone w kostkę, 1/3 papryki chili, 1/4 czerwonej cebuli, świeża kolendra, 1-2 łyżki soku z limonki, 1/2 ząbka czosnku, sól, pieprz)
Sposób przygotowania:
- Pomidory sparzyć ze skórki, paprykę pokroić w paski, paprykę chili drobno posiekać, marchew pokroić na paski, lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cukinię pokroić w plastry.
- Warzywa wymieszać ze słodką mieloną papryką, szczyptą soli i pieprzu, oraz oliwą z oliwek.
- Na patelni podsmażyć warzywa. Gdy się lekko zarumienią dodać pomidory, smażyć kilka minut.
- Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę oraz fasolę. Wymieszać. Podgrzewać kilka minut. Doprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku. Dodać garść posiekanej kolendry. Wymieszać.
- Foremki taco lub placki tortilli (podgrzane na suchej patelni) wypełnić kilkoma łyżkami warzywnego farszu, włożyć po kilka piórek czerwonej cebuli. Nałożyć po łyżce salsy. Udekorować listkami kolendry.