wegańskie tacos
dania główne przekąski wegańskie wegetariańskie WYTRAWNIE

Wegańskie tacos

Dla odmiany od mięsnych smaków, tym razem warzywne tacos. Naprawdę również pyszne, bardzo aromatyczne danie. Kto nie je mięsa, również może cieszyć się pysznymi, meksykańskimi smakami.

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 marchew
  • 2 pomidory
  • mała puszka kukurydzy
  • mała puszka czarnej lub czerwonej fasoli
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • sól, pieprz czarny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeża kolendra
  • kukurydziane muszelki taco lub placki tortilli
  • do podania: salsa (1-2 pomidory pokrojone w kostkę, 1/3 papryki chili, 1/4 czerwonej cebuli, świeża kolendra, 1-2 łyżki soku z limonki, 1/2 ząbka czosnku, sól, pieprz)

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory sparzyć ze skórki, paprykę pokroić w paski, paprykę chili drobno posiekać, marchew pokroić na paski, lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cukinię pokroić w plastry.
  2. Warzywa wymieszać ze słodką mieloną papryką, szczyptą soli i pieprzu, oraz oliwą z oliwek.
  3. Na patelni podsmażyć warzywa. Gdy się lekko zarumienią dodać pomidory, smażyć kilka minut.
  4. Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę oraz fasolę. Wymieszać. Podgrzewać kilka minut. Doprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku. Dodać garść posiekanej kolendry. Wymieszać.
  5. Foremki taco lub placki tortilli (podgrzane na suchej patelni) wypełnić kilkoma łyżkami warzywnego farszu, włożyć po kilka piórek czerwonej cebuli. Nałożyć po łyżce salsy. Udekorować listkami kolendry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *