Drożdżowe, pomidorowe ślimaczki z chorizo, z zarumienionym serem. Pyszna zakąska lub śniadanie. Idealne dla wielbicieli wypieków bułeczek. Hiszpańska kiełbasa chorizo, charakteryzuje się intensywnym smakiem i paprykowym aromatem. Doskonale nadaje się do dań i wypieków. Wystarczy jej niewielka ilość, aby nadać wyrazisty smak. Zasmakuje każdemu wielbicielowi mięsa.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 1 małe jajko
- 15 g drożdży
- 120 ml mleka
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g kiełbasy chorizo
- 1 czerwona papryka
- garść mozzarelli
- kilka łyżek pomidorowej passaty
- sól, pieprz
- oregano
Sposób przygotowania:
1. Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać łyżkę cukru, oraz połowę letniego mleka. Wymieszać do rozpuszczenia.
2. Do miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone drożdże, pozostałe mleko, sól, jajko, roztopione letnie masło. Wyrobić ciasto. Ja robię to za pomocą miksera z końcówkami do ciast drożdżowych (haki). Miksuję, aż ciasto zacznie formować się w gładką kulę. Można też wyrobić ręcznie. W razie potrzeby doczynić trochę mąki.
3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.
4. Wyrośnięte ciasto, wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować w prostokąt. Posmarować passatą, oprószyć solą, pieprzem oraz oregano. Wyłożyć drobno posiekaną kiełbasę oraz paprykę. Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Pociąć na 2 cm plastry. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać serem. Piec w 180-190 stopniach 18-20 minut. Aż się zarumienią.