bułki z mięsem
inne wypieki PIECZYWO śniadanie WYTRAWNIE

Bułeczki nadziane mięsem mielonym

bułki z mięsem mielonym

Te bułeczki skradły serca wszystkich, którzy ich spróbowali. Wierzcie mi, są naprawdę pyszne! Bułeczki nadziane klasycznym farszem z mięsa mielonego. 

Farsz:

  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 nieduża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • szklanka dobrej jakości passaty pomidorowej lub 1 puszka pomidorów
  • sól, pieprz czarny 
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka masła klarowanego

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej typ 450-550
  • 1 nieduże jajko
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 220 ml mleka
  • 70 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 40 g cukru

Sposób przygotowania:
Farsz: Na patelni roztopić łyżkę masła. Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać drobno posiekany czosnek. Dodać mięso mielone, ostrą i słodką mieloną paprykę. Smażyć kilka minut, aż mięso się zetnie. Dodać passatę pomidorową lub pomidory z puszki, oraz oregano. Gotować kilka minut, aż składniki się połączą, a sos nieco zredukuje. Doprawić solą i pieprzem. Farsz przestudzić. Można też go przygotować poprzedniego dnia. 
Bułeczki drożdżowe:
1. Drożdże pokruszyć do miseczki. Wsypać 1 łyżkę cukru, połowę letniego mleka. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić na 10 minut.
2. Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać jajko, roztopione, letnie masło, pozostałe mleko, pozostały cukier,  sól, oraz przygotowany rozczyn drożdży. Za pomocą miksera, z końcówkami do ciast drożdżowych (haki), lub ręcznie, wyrabiać ciasto kilka minut, aż uzyska jednolitą konsystencję i zacznie odchodzić od ścian miski. 
3. Wyrobione ciasto, pozostawić w misce. Przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny, do podwojenia objętości.
4. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrobić na stolnicy i podzielić na 10 bułeczek. Każdą z nich w dłoniach spłaszczyć. Wyłożyć po łyżce farszu. Zakleić bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piec w 190 stopniach ok. 25 minut, aż się zarumienią. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *