faszerowana cukinia i papryka
dania główne WYTRAWNIE

Faszerowana cukinia i papryka

faszerowana papryka

Jednym farszem można faszerować zarówno cukinię, jak i paprykę. Czas pieczenia jest ten sam, a warzywa wychodzą pyszne, jędrne. Warzywa nadziewane są klasycznym farszem z mięsa mielonego z ryżem, w prostych przyprawach. Całość zapieczona pod pierzynką z sera, dzięki temu farsz pozostał wilgotny.

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego
  • 50 g suchego ryżu
  • 3 papryki
  • 1 nieduża cukinia
  • 100 g sera żółtego
  • pęczek szczypiorku
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomidor
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz czarny
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę i cukinię umyć i przekroić na pół. Z papryki usunąć gniazda nasienne. Cukinię również lekko wydrążyć za pomocą łyżeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez ok 35 minut.
  2. Ryż ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Podsmażyć cebulę na maśle, dodać czosnek. Po chwili dodać mięso, słodką i ostrą mieloną paprykę, trochę pieprzu. Smażyć kilka minut, aż mięso się zetnie.
  4. Dodać ugotowany wcześniej ryż, oregano. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Papryki i cukinię wypełnić farszem. Na wierzchu ułożyć po plasterku pomidora. Posypać posiekanym szczypiorkiem, a na wierzchu startym serem.
  6. Zapiekać 15-20 minut w 190 stopniach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *