Jednym farszem można faszerować zarówno cukinię, jak i paprykę. Czas pieczenia jest ten sam, a warzywa wychodzą pyszne, jędrne. Warzywa nadziewane są klasycznym farszem z mięsa mielonego z ryżem, w prostych przyprawach. Całość zapieczona pod pierzynką z sera, dzięki temu farsz pozostał wilgotny.
Składniki:
- 300 g mięsa mielonego
- 50 g suchego ryżu
- 3 papryki
- 1 nieduża cukinia
- 100 g sera żółtego
- pęczek szczypiorku
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 pomidor
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- sól
- pieprz czarny
- łyżka masła
Sposób przygotowania:
- Paprykę i cukinię umyć i przekroić na pół. Z papryki usunąć gniazda nasienne. Cukinię również lekko wydrążyć za pomocą łyżeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez ok 35 minut.
- Ryż ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulę i czosnek drobno posiekać. Podsmażyć cebulę na maśle, dodać czosnek. Po chwili dodać mięso, słodką i ostrą mieloną paprykę, trochę pieprzu. Smażyć kilka minut, aż mięso się zetnie.
- Dodać ugotowany wcześniej ryż, oregano. Doprawić solą i pieprzem.
- Papryki i cukinię wypełnić farszem. Na wierzchu ułożyć po plasterku pomidora. Posypać posiekanym szczypiorkiem, a na wierzchu startym serem.
- Zapiekać 15-20 minut w 190 stopniach.