sałatka z jajkiem
dania główne sałatki wegetariańskie Wielkanoc WYTRAWNIE

Sałatka z jajkiem i rzodkiewką

sałatka z jajkiem

Pyszna sałatka z dużą ilością rzodkiewki, oraz jajkiem. Naprawdę świetna sałatka obiadowa. Treściwa i pyszna. Polecam spróbować ciekawych, smakowych serów z dodatkami np. ser z chili lub z cebulką, a także lawendowy. Można je dostać w większych marketach.

Składniki (2 osobowa porcja):

  • 1/2 opakowania mixu sałat (ok. 80 g)
  • 1/2 zielonego ogórka (100 g)
  • 3 jajka rozm. L ugotowane na twardo
  • 80 g żółtego sera gołda
  • łyżka posiekanego koperku

sos:

1 łyżka musztardy miodowej
1 łyżka majonezu
1 kopiasta łyżka jogurtu naturalnego
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
2-3 małe łyżeczki miodu
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ogórka pokroić w kostkę lub plasterki.
  2. Rzodkiewki pokroić w plasterki.
  3. Sałatę umieścić w misce, Dodać rzodkiewki oraz ogórek. Wymieszać.
  4. Każde jajko pokroić na 8 części. Wyłożyć na wierzch.
  5. Ser pokroić w kostkę. Również wyłożyć na sałatkę.
  6. Składniki na sos dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  7. Sałatkę polać sosem bezpośrednio przed podaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *