Ostatnio szukam inspiracji na sałatki i dania, które można zabrać na wynos, do pracy. Które są pyszne na zimno, a przy tym mało pracochłonne. Tak oto powstał przepis na pyszną sałatkę makaronową, ala carbonara.
Składniki:
- 200 g makaronu mini świderki
- 200 g boczku parzonego już wędzonego
- 1/2 cebuli
- 1 mały ząbek czosnku
- natka pietruszki
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić.
Boczek pokroić w kostkę lub cienkie słupki. Podsmażyć na suchej patelni. Gdy wytopi się tłuszcz, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Chwilę podsmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę, lub posiekany czosnek. Smażyć jeszcze 1-2 minuty.
Dodać do ugotowanego makaronu i wymieszać. Dodać posiekany pęczek natki pietruszki, majonez i jogurt naturalny. Wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem.