Dziś trochę eksperymentowania w kuchni. A mianowicie do sosu pomidorowego, jako podstawę użyłam hiszpańskiej szynki serrano. Jest to specyficzna w smaku, podsuszana szynka, produkowana w konkretnych częściach Hiszpanii. Smak całego dania był dla mnie pozytywnym zaskoczeniem. Do tego, smak pomidorów jest teraz naprawdę pyszny i warto z nich korzystać.
Składniki:
- 500 g pomidorów (zwykłe, śliwkowe lub malinowe)
- 60 g szynki seranno
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/3 łyżeczki wędzonej mielonej papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz czarny
Sposób przygotowania:
Szynkę pokroić w cienkie słupki. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
Na oliwie podsmażyć cebulę, dodać szynkę. Smażyć, aż się lekko zarumieni. Dodać czosnek smażyć 1-2 minuty.
Dodać sparzone ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawić słodką i wędzoną papryką. Smażyć, aż pomidory puszczą nadmiar soku, a sos się zredukuje.
Doprawić solą i pieprzem.