pomidorowy sos z szynką serrano
dania główne makarony WYTRAWNIE

Pomidorowy sos z szynką serrano

sos z szynką serrano

Dziś trochę eksperymentowania w kuchni. A mianowicie do sosu pomidorowego, jako podstawę użyłam hiszpańskiej szynki serrano. Jest to specyficzna w smaku, podsuszana szynka, produkowana w konkretnych częściach Hiszpanii. Smak całego dania był dla mnie pozytywnym zaskoczeniem. Do tego, smak pomidorów jest teraz naprawdę pyszny i warto z nich korzystać.

Składniki:

  • 500 g pomidorów (zwykłe, śliwkowe lub malinowe)
  • 60 g szynki seranno
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/3 łyżeczki wędzonej mielonej papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Szynkę pokroić w cienkie słupki. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.

Na oliwie podsmażyć cebulę, dodać szynkę. Smażyć, aż się lekko zarumieni. Dodać czosnek smażyć 1-2 minuty.

Dodać sparzone ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawić słodką i wędzoną papryką. Smażyć, aż pomidory puszczą nadmiar soku, a sos się zredukuje.

Doprawić solą i pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *