Domowy, prawdziwy hamburger z kotletem z czystej wołowiny. Chciałam niczym niezakłócony smak szlachetnej wołowiny, dlatego do mięsa nie dodawałam, ani cebuli, ani jajka. Tylko sól i pieprz. Mięso wyszło bardzo kruche i delikatne.
Składniki: (4 burgery):
- 400 g mielonej wołowiny
- sól, pieprz czarny
- kilka liści sałaty lodowej
- 1 pomidor
- kilka plastrów ogórka konserwowego
- kilka rzodkiewek
- 1 czerwona cebula
- 8 plastrów topionego lub żółtego sera
- 4 bułki hamburgerowe
- ulubiony sos/ketchup
Sposób przygotowania:
1. Wołowinę doprawić solą i pieprzem. Wyrobić dłońmi masę. Uformować 4 płaskie kotlety. Usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Smażyć krótko, aby nie wysmażyć na wiór. W zależności jaki stopień wysmażenia chcecie uzyskać.
2. Bułki podgrzać zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeżeli korzystacie z domowego pieczywa. Pogrzać je w piekarniku, 3-5 minut w 200 stopniach.
3. Bułki przekroić na pół. Na dolnej części położyć plaster sera, następnie pokrojoną sałatę lodową, następnie gorący kotlet prosto z patelni, kolejny plaster sera, plasterki rzodkiewki, pomidora, ogórka, oraz piórka czerwonej cebuli. Całość polać sosem i przykryć drugą połówką bułki.