burger wołowy
dania główne WYTRAWNIE

Burger wołowy

Domowy, prawdziwy hamburger z kotletem z czystej wołowiny. Chciałam niczym niezakłócony smak szlachetnej wołowiny, dlatego do mięsa nie dodawałam, ani cebuli, ani jajka. Tylko sól i pieprz. Mięso wyszło bardzo kruche i delikatne.  

Składniki: (4 burgery):

  • 400 g mielonej wołowiny
  • sól, pieprz czarny
  • kilka liści sałaty lodowej 
  • 1 pomidor
  • kilka plastrów ogórka konserwowego
  • kilka rzodkiewek 
  • 1 czerwona cebula 
  • 8 plastrów topionego lub żółtego sera
  • 4 bułki hamburgerowe
  • ulubiony sos/ketchup

Sposób przygotowania:
1. Wołowinę doprawić solą i pieprzem. Wyrobić dłońmi masę. Uformować 4 płaskie kotlety. Usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Smażyć krótko, aby nie wysmażyć na wiór. W zależności jaki stopień wysmażenia chcecie uzyskać.
2. Bułki podgrzać zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeżeli korzystacie z domowego pieczywa. Pogrzać je w piekarniku,  3-5 minut w 200 stopniach. 
3. Bułki przekroić na pół. Na dolnej części położyć plaster sera, następnie pokrojoną sałatę lodową, następnie gorący kotlet prosto z patelni, kolejny plaster sera, plasterki rzodkiewki, pomidora, ogórka, oraz piórka czerwonej cebuli. Całość polać sosem i przykryć drugą połówką bułki. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *