Smak tego królika jest wyjątkowy, maślany. Mięso choć pozornie przypomina w smaku kurczaka, to jednak się różni. Dzięki dodatkowi masła, królik wyszedł soczysty i odchodził od kości. Mięso wyszło bardzo mięciutkie.
Składniki:
- 2 udka z królika (ok. 500 g)
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 2/3 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 marchew (lub 2 małe)
- 1/2 łyżeczki soli
- spora szczypta pierzu czarnego
- 50 g masła
- rękaw do pieczenia
Sposób przygotowania:
Udka królika osuszyć ręcznikiem papierowym. Obsypać słodką mieloną papryką, ziołami prowansalskimi. Dodać przeciśnięte przez praskę (lub drobno posiekane) ząbki czosnku oraz łyżkę oleju. Dobrze wmasować w mięso. Dobrze jest odstawić na godzinę do lodówki, aby mięso przeszło aromatem przypraw.
Mięso umieścić w rękawie do pieczenia. Dodać pokrojoną w talarki marchewkę, oraz pokrojoną cebulę (mogą być płatki, albo ćwiartki). Na wierzchu ułożyć kawałki masła. Zamknąć rękaw. Zrobić w jednym miejscu dziurkę, aby w środku nie zrobiło zbyt duże ciśnienie.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra-dół) na 40 minut. Po tym czasie rozerwać folię i piec jeszcze w 180 stopniach ok. 25 minut. Mięso wyszło obłędnie mięciutkie. Łatwo odchodziło od kości.
Pysznie smakują podane z pieczonymi ziemniaczkami, oraz polane wytopionym sosem z pieczenia królika.