udka z królika
dania główne WYTRAWNIE

Udka (skoki) z królika

udka z królika
udka z królika
królik
skoki z królika

Smak tego królika jest wyjątkowy, maślany. Mięso choć pozornie przypomina w smaku kurczaka, to jednak się różni. Dzięki dodatkowi masła, królik wyszedł soczysty i odchodził od kości. Mięso wyszło bardzo mięciutkie.

Składniki:

  • 2 udka z królika (ok. 500 g)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 2/3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchew (lub 2 małe)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • spora szczypta pierzu czarnego
  • 50 g masła
  • rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania:

Udka królika osuszyć ręcznikiem papierowym. Obsypać słodką mieloną papryką, ziołami prowansalskimi. Dodać przeciśnięte przez praskę (lub drobno posiekane) ząbki czosnku oraz łyżkę oleju. Dobrze wmasować w mięso. Dobrze jest odstawić na godzinę do lodówki, aby mięso przeszło aromatem przypraw.

Mięso umieścić w rękawie do pieczenia. Dodać pokrojoną w talarki marchewkę, oraz pokrojoną cebulę (mogą być płatki, albo ćwiartki). Na wierzchu ułożyć kawałki masła. Zamknąć rękaw. Zrobić w jednym miejscu dziurkę, aby w środku nie zrobiło zbyt duże ciśnienie.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra-dół) na 40 minut. Po tym czasie rozerwać folię i piec jeszcze w 180 stopniach ok. 25 minut. Mięso wyszło obłędnie mięciutkie. Łatwo odchodziło od kości.

Pysznie smakują podane z pieczonymi ziemniaczkami, oraz polane wytopionym sosem z pieczenia królika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *