Wytrawne wypieki z ciasta francuskiego. Mini pizzerinki z kiełbaską i salami oraz kiełbaski i parówki w cieście. Do ich przygotowania użyłam ciasta francuskiego maślanego, oraz tego na oleju palmowym. Chciałam sprawdzić czy oprócz ceny i walorów zdrowotnych, będzie różnica w smaku ciasta. I powiem Wam, że jest różnica. W maślanym czuć wyraźnie maślany smak. Zdecydowanie wolę to maślane. Poza tym ciasto zachowuje się tak samo. Wypieki z ciasta francuskiego robi się naprawdę szybko i praktycznie wszystkim smakują.
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 1 opakowanie parówek
- 1 opakowanie kiełbasek bez osłonki
- 1 opakowanie salami
- kilka łyżek sosu do pizzy
- kilka marynowanych pieczarek
- ok. 80 startego sera
- 1 jajko + łyżka mleka do posmarowania wierzchu
Sposób przygotowania:
1 płat ciasta francuskiego podzielić na nieduże kwadraty. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ich środkach rozsmarować trochę sosu. Posypać serem, kawałkami salami i plasterkami marynowanych pieczarek. Na niektórych zamiast salami można ułożyć plasterki kiełbasek. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 20 minut.
Drugi płat pociąć na ok. 1,5 cm paski. Kiełbaski i parówki przekroić na pół. Końcówki można ponacinać (wtedy tak fajnie się podpieką). Owijać je paskami ciasta i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka. Piec w 190-200 stopniach ok. 18-20 minut. Do złocistego koloru.