
Pizza z parówką. Można by powiedzieć, że to już wymyślanie, jednak wierzcie mi- ta pizza jest naprawdę mega! Parówka na pizzy to świetny pomysł! Proste składniki na chrupiącym cieście, i wyszła pyszna uczta.
Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 15 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 120 ml letniego mleka
- 100 ml letniej wody
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
Reszta składników:
- kilka parówek
- ogórki konserwowe
- czerwona cebula
- czerwona papryka
- kilka pieczarek
- tarty ser żółty
- kilka łyżek sosu pomidorowego
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w letnim mleku z wodą. W dużej misce wymieszać: mąkę, rozpuszczone drożdże, sól, oliwę. Następnie zagniatać ciasto ok. 10 minut, aż będzie gładkie, elastyczne. W razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto nie powinno się zbytnio kleić. Kulę ciasta pozostawić w misce, przykryć ściereczką lub folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40-60 minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układać kolejno składniki: sos, ser, cienkie plastry pieczarek (jeżeli chcecie użyć dużej ilości pieczarek, to lepiej je wcześniej podsmażyć na patelni i odparować z nadmiaru wody), plasterki parówek, ogórków, płatki cebuli oraz słupki czerwonej papryki.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 18-20 minut. Spód pizzy powinien mieć złoty kolor, a składniki ładnie zarumienione. Na koniec można na trochę włączyć termoobieg.