
Zapewne pulpety robiliście wiele razy, i przepis może wydawać się banalny, jednak naprawdę polecam go wypróbować. Przepis na same pulpety jest mojej babci, czyli bez jajka i praktycznie bez bułki tartej, a za to z dodatkiem zimnej wody. Ja zawsze, jak większość osób, dodawałam jajko do pulpetów, jednak babcia doradziła mi go nie dodawać. Pulpety, mimo tak niewielkiej zmiany wyszły zupełnie inne. Dużo bardziej miękkie i delikatne. Brak jajka, oprócz konsystencji wpłynął także pozytywnie na ich smak. Także koniecznie musicie wypróbować ten przepis.
Składniki:
Pulpety:
- 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej (lub inne wasze ulubione),
- 5 łyżek zimnej wody
- 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta czarnego pieprzu
Sos:
- 1 marchew
- 1 korzeń pietruszki
- 1 cebula dymka i kilka gałązek szczypiorku
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- pęczek koperku
- 500 ml wody
- sól
- pieprz czarny
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% + 2-3 łyżeczki mąki pszennej
Sposób przygotowania:
- Marchew i korzeń pietruszki obrać i pokroić w talarki. Włożyć go garnka. Dodać całą cebulę dymkę, oraz kilka gałązek szczypiorku. Paprykę pokroić w paski i również włożyć do garnka. Dodać listek laurowy, ziele angielskie oraz wodę. Zagotować.

- Mięso przełożyć do miski. Dodać przyprawy oraz porcjami wodę. Wrobić dokładnie mięso rękoma. Ilość wody jest uzależniona od rodzaju mięsa. Ja miałam chude dosyć mięso z szynki i taka ilość wody była idealna.
- Wyrobić kuleczki z mięsa i wrzucić je na gotujący bulion. Gotować pod przykryciem od 40 min na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- W miseczce roztrzepać śmietanę wraz z mąką. Dodać kilka łyżek sosu z garnka. Wymieszać i całość dodać do garnka. Wymieszać i zagotować. Dodać posiekany pęczek koperku. Doprawić solą i pieprzem do smaku.