pulpety w sosie koperkowym
dania główne WYTRAWNIE

Pulpety w sosie koperkowo warzywnym

pulpety w sosie koperkowym

Zapewne pulpety robiliście wiele razy, i przepis może wydawać się banalny, jednak naprawdę polecam go wypróbować. Przepis na same pulpety jest mojej babci, czyli bez jajka i praktycznie bez bułki tartej, a za to z dodatkiem zimnej wody. Ja zawsze, jak większość osób, dodawałam jajko do pulpetów, jednak babcia doradziła mi go nie dodawać. Pulpety, mimo tak niewielkiej zmiany wyszły zupełnie inne. Dużo bardziej miękkie i delikatne. Brak jajka, oprócz konsystencji wpłynął także pozytywnie na ich smak. Także koniecznie musicie wypróbować ten przepis.

Składniki:

Pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej (lub inne wasze ulubione),
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta czarnego pieprzu

Sos:

  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula dymka i kilka gałązek szczypiorku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • pęczek koperku
  • 500 ml wody
  • sól
  • pieprz czarny
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% + 2-3 łyżeczki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. Marchew i korzeń pietruszki obrać i pokroić w talarki. Włożyć go garnka. Dodać całą cebulę dymkę, oraz kilka gałązek szczypiorku. Paprykę pokroić w paski i również włożyć do garnka. Dodać listek laurowy, ziele angielskie oraz wodę. Zagotować.
  1. Mięso przełożyć do miski. Dodać przyprawy oraz porcjami wodę. Wrobić dokładnie mięso rękoma. Ilość wody jest uzależniona od rodzaju mięsa. Ja miałam chude dosyć mięso z szynki i taka ilość wody była idealna.
  2. Wyrobić kuleczki z mięsa i wrzucić je na gotujący bulion. Gotować pod przykryciem od 40 min na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  3. W miseczce roztrzepać śmietanę wraz z mąką. Dodać kilka łyżek sosu z garnka. Wymieszać i całość dodać do garnka. Wymieszać i zagotować. Dodać posiekany pęczek koperku. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *