Gdy brak czasu na gotowanie fasoli, z powodzeniem można skorzystać z fasoli w puszce. Taka oszukana wersja fasolki też jest bardzo pyszna i można ją zrobić w każdej chwili. A zaoszczędzony czas poświęcić na coś przyjemnego.
Składniki:
- 2 puszki białej fasoli
- 400 g ulubionej kiełbasy (śląska, podwawelska)
- 1 cebula
- 500-600 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka majeranku
- 2/3 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania:
Fasolę odsączyć z zalewy i przepłukać wodą.
Kiełbasę pokroić w talarki. Podsmażyć na patelni do lekkiego zarumienienia. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć jeszcze kilka minut, aż zmięknie. Dodać słodką, ostrą i wędzoną paprykę. Wymieszać.
Dodać passatę pomidorową oraz fasolkę. Gotować kilka minut pod przykryciem. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Podawać z grzankami lub po prostu z chlebem.