fasolka po bretońsku
dania główne WYTRAWNIE

Szybka fasolka po bretońsku

fasolka po bretońsku
fasolka po bretońsku

Gdy brak czasu na gotowanie fasoli, z powodzeniem można skorzystać z fasoli w puszce. Taka oszukana wersja fasolki też jest bardzo pyszna i można ją zrobić w każdej chwili. A zaoszczędzony czas poświęcić na coś przyjemnego.

Składniki:

  • 2 puszki białej fasoli
  • 400 g ulubionej kiełbasy (śląska, podwawelska)
  • 1 cebula
  • 500-600 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2/3 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • sól, pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Fasolę odsączyć z zalewy i przepłukać wodą.

Kiełbasę pokroić w talarki. Podsmażyć na patelni do lekkiego zarumienienia. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć jeszcze kilka minut, aż zmięknie. Dodać słodką, ostrą i wędzoną paprykę. Wymieszać.

Dodać passatę pomidorową oraz fasolkę. Gotować kilka minut pod przykryciem. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Podawać z grzankami lub po prostu z chlebem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *