Pyszny, rześki, owocowy tort z musów owocowych oraz śmietankowej galaretki. Idealny na lato. Udekorowany dużą ilością świeżych owoców.
Tortownica 20-22 cm.:
BISZKOPT:
- 130 g mąki pszennej tortowej
- 4 jajka rozm. L
- 80 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju (rzepakowy, słonecznikowy)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić mikserem. Dodawać po łyżce cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać pojedynczo żółtka, po każdym chwile miksować. Masa musi być bardzo puszysta. Dodać łyżeczkę soku z cytryny oraz łyżkę oleju. Wymieszać łyżką lub silikonową łopatką. Dodać przesianą mąkę i również delikatnie wymieszać łyżką (jeżeli macie obawy, że coś poszło nie tak, można do mąki dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia). Masę przenieść do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boków nie). Wierzch wyrównać. Piec w 175 stopniach (bez termoobiegu) ok. 25 minut. Do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawić na 10 minut. Następnie wyjąć z formy i całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.
MUS MANGO:
- 1 puszka pulpy z mango (450 g)
- 12 g żelatyny
- 3 łyżki wody
Żelatynę zalać zimną wodą. Wymieszać, odstawić na chwilę. Pulpę z mango przenieść do garneczka, podgrzać aby była gorąca. Dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać do rozpuszczenia (nie gotować). Wystudzić.
MUS TRUSKAWKOWY:
- 450 g truskawek
- 12 g żelatyny
- 3-4 łyżki wody
- 3 łyżki cukru
Truskawki gotować z cukrem przez 10 minut. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 3-5 minut. Dodać do truskawek. Nie gotować. Wymieszać do rozpuszczenia. Zblendować na gładki mus. Wystudzić.
GALARETKA ŚMIETANKOWA:
- 200 ml mleka 2% lub 3,2%
- 200 ml śmietanki 30%
- 12 g żelatyny
- 3-4 łyżki wody
- 3 łyżki cukru
Żelatynę zalać zimną wodą. Odstawić na 3-5 minut. Mleko z cukrem podgrzać, aby było gorące. Dodać żelatynę. Wymieszać do rozpuszczenia. Dodać zimną śmietankę, wymieszać. Wystudzić.
DODATKOWO: do nasączenia biszkoptu: 1-2 łyżki soku z cytryny, 1/2 szklanki wody, 1 łyżka spirytusu lub wódki (alkohol można pominąć), cukier puder do smaku.
DO DEKORACJI: 1 tabliczka białej czekolady + 3 łyżki śmietanki 30%, ulubione owoce.
Jeden blat biszkoptu umieścić w tortownicy. Skropić ponczem. Wylać lekko tężejący mus truskawkowy. Włożyć do lodówki na 20 minut. Wyłożyć kolejny blat biszkoptu. Ponownie nasączyć ponczem. Wylać galaretkę śmietankową. Ponownie schłodzić w lodówce. Wyłożyć ostatni blat biszkoptu, nasączyć ponczem i wyłożyć mus mango. Porządnie schłodzić w lodówce, aż całkowicie stężeje.
KREM ŚMIETANKOWY Z MASCARPONE:
- 200 ml śmietanki 30%
- 250 g sera mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
Śmietankę wraz z cukrem pudrem lekko ubić. Dodać mascarpone i miksować aż do uzyskania gęstego kremu.
Tort wyjąć z formy. Kremem dokładnie pokryć boki oraz wierzch.
Tabliczkę białej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej razem ze śmietanką. Polać wierzch i boki. Na samą górę wyłożyć owoce.