Chrupiące, bardzo pyszne i sycące przekąski z ciasta francuskiego z boczkiem i serem. Alternatywa dla ciasta na pizzę, to ciasto francuskie. Można użyć gotowego, lub pokusić się o samodzielne przygotowanie. Jednak w sklepach jest duży wybór gotowego ciasta francuskiego, można znaleźć takie o naprawdę dobrym składzie. Te przekąski są banalnie proste do przygotowania.
Składniki:
- ciasto francuskie mrożone (450 g) lub lodówkowe
- 150 g boczku w plastrach (wędzony surowy lub parzony)
- 150-200 g sera żółtego
- sos pomidorowo-paprykowy (lub pomidorowy) np. sos na pizzę
Płatki ciasta francuskiego (zamrożone) lub z lodówki, posmarować sosem. Obsypać serem, a następnie wyłożyć pokrojone drobne paski boczku. Podzielić na prostokąty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200 stopniach, ok. 20 min. (zgodnie z instrukcją na opakowaniu, bo przygotowanie ciasta różnych producentów może się nieco różnić).