Na Sylwestrowym stole nie może zabraknąć klasyki przekąskowej, czyli koreczków! Może wydawać się banałem, ale można użyć tak wiele składników i sposobów podania, że się nigdy nie nudzi. Koreczki można zrobić gotowe nadziane na patyki, a może być to również taca ze składnikami i osobno drewniane patyczki. Każdy wybiera ulubione składniki i dowolnie komponuje sobie składniki, lub też zjada je pojedynczo. I właśnie ta wersja spotkała się u mnie z największą popularnością. Wśród składników można użyć naprawdę wszystko co lubicie. Od sera, szynki, papryki, oliwek po kawałki pieczonego mięsa (kurczak, schab) czy kabanosy. I każdy częstuje się tym co lubi.
Składniki jakich można użyć do koreczków:
- szynka
- kabanosy
- pieczone mięso (kurczak, schab)
- salami
- ser
- ser sałatkowy w kosteczkach (lub feta)
- ser camembert
- papryka
- oliwki
- konserwowe ogórki
- marynowane pieczarki
Można oczywiście wykorzystać tylko kilka wybranych składników i będzie wystarczające. Tak jak wcześniej pisałam, można nadziewać kawałki na patyki i podać gotowe korki. Lub podać osobno składniki i pozwolić na dowolność w komponowaniu składników, przez gości lub was samych.