Makaron z kiełbasą chorizo. Prosta i szybka propozycja obiadowa. Idealna o każdej porze roku. Pyszne, sycące danie. Chorizo to intensywna w smaku, paprykowa, hiszpańska kiełbasa. W tym daniu nie potrzeba wielu składników, by przygotować pyszny obiad.
Składniki:
- 200 g chorizo
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml passaty pomidorowej
- sól
- szczypta pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii i oregano
- ulubiony makaron
Sposób przygotowania:
- Chorizo pokroić w talarki (jeżeli jest w cienkich plasterkach, to pokroić na mniejsze kawałki). Cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Na suchej patelni podsmażyć chorizo. Szybko wytopi się sporo tłuszczu. Dodać cebulę. Smażyć na niedużym ogniu kilka minut. Dodać posiekany czosnek. Smażyć 1-2 minuty.
- Dodać passatę pomidorową. Doprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią.
- Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem.