ciasto francuskie z szynką
przekąski Sylwester WYTRAWNIE

Pizzowe sakiewki z ciasta francuskiego

pizzerinki z ciasta francuskiego
francuskie z szynką

Wytrawne wypieki z ciasta francuskiego to pomysł na szybkie i pyszne przekąski. Wyśmienite na ciepło i zimno.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (230 g)
  • kilka łyżek sosu do pizzy
  • 100 g sera
  • 100 g szynki lub innej ulubionej kiełbasy
  • 200 g pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz
  • przyprawa do pizzy
  • 1 małe jajko do posmarowania wierzchu

Sposób przygotowania:

Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Podsmażyć na łyżeczce masła. Smażyć, aż nadmiar płynu odparuje. Doprawić solą i pieprzem.

Rozwinąć płat ciasta francuskiego (może być prostokątny lub okrągły). Podzielić na kwadraty (lub coś zbliżonego). Wraz z papierem do pieczenia przenieść na blachę.

Posmarować sosem, oprószyć przyprawą do pizzy i serem (pozostawić trochę do posypania wierzchu), Następnie ułożyć pozostałe składniki.

Skleić dwa przeciwległe boki tworząc sakiewkę.

Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem i posypać resztą sera.

Piec w 200 stopniach (grzanie góra-dół) ok. 25 minut. Do złocistego koloru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *