Wytrawne wypieki z ciasta francuskiego to pomysł na szybkie i pyszne przekąski. Wyśmienite na ciepło i zimno.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (230 g)
- kilka łyżek sosu do pizzy
- 100 g sera
- 100 g szynki lub innej ulubionej kiełbasy
- 200 g pieczarek
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 łyżeczka masła
- sól, pieprz
- przyprawa do pizzy
- 1 małe jajko do posmarowania wierzchu
Sposób przygotowania:
Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Podsmażyć na łyżeczce masła. Smażyć, aż nadmiar płynu odparuje. Doprawić solą i pieprzem.
Rozwinąć płat ciasta francuskiego (może być prostokątny lub okrągły). Podzielić na kwadraty (lub coś zbliżonego). Wraz z papierem do pieczenia przenieść na blachę.
Posmarować sosem, oprószyć przyprawą do pizzy i serem (pozostawić trochę do posypania wierzchu), Następnie ułożyć pozostałe składniki.
Skleić dwa przeciwległe boki tworząc sakiewkę.
Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem i posypać resztą sera.
Piec w 200 stopniach (grzanie góra-dół) ok. 25 minut. Do złocistego koloru.