pieczony ziemniak
dania główne WYTRAWNIE

Pieczony ziemniak z puree z serkiem śmietankowym oraz wiórkami bekonu

Ta wersja pieczonych ziemniaków zdecydowanie przypadła mi go gustu najbardziej! Są NAJLEPSZE! Pieczone ziemniaki w mundurkach, podane z puree ziemniaków z serkiem śmietankowym. Na wierzchu posypane chrupiącymi chipsami z boczku!

Składniki (3 osobowa porcja):

  • 7 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 serek śmietankowy typu Philadelphia
  • 100 g cienkich plastrów boczku 
  • kilka gałązek szczypiorku i koperku
  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki porządnie wyszorować. Zawinąć w folię aluminiową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. godzinę. Widelec po wbiciu w ziemniaki powinien lekko wchodzić.
2. Boczek pokroić w cienkie paski. Usmażyć na suchej patelni, aż nadmiar tłuszczu się wytopi, a boczek ładnie zarumieni.  
3. Upieczone ziemniaki przekroić na połówki. Z jednego ziemniaka całkowicie wydrążyć środek, a skórkę odrzucić. Z pozostałych połówek wydrążyć po łyżce miąższu. Do wydrążonych środków dodać serek śmietankowy, posiekany szczypiorek i koperek. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dodać kilka łyżek mleka, aby uzyskać aksamitną konsystencję. 
4. Na połówkach ziemniaków umieścić śmietankowe puree. Posypać wiórkami usmażonego boczku. Udekorować szczypiorkiem. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *