Ta wersja pieczonych ziemniaków zdecydowanie przypadła mi go gustu najbardziej! Są NAJLEPSZE! Pieczone ziemniaki w mundurkach, podane z puree ziemniaków z serkiem śmietankowym. Na wierzchu posypane chrupiącymi chipsami z boczku!
Składniki (3 osobowa porcja):
- 7 średniej wielkości ziemniaków
- 1 serek śmietankowy typu Philadelphia
- 100 g cienkich plastrów boczku
- kilka gałązek szczypiorku i koperku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki porządnie wyszorować. Zawinąć w folię aluminiową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. godzinę. Widelec po wbiciu w ziemniaki powinien lekko wchodzić.
2. Boczek pokroić w cienkie paski. Usmażyć na suchej patelni, aż nadmiar tłuszczu się wytopi, a boczek ładnie zarumieni.
3. Upieczone ziemniaki przekroić na połówki. Z jednego ziemniaka całkowicie wydrążyć środek, a skórkę odrzucić. Z pozostałych połówek wydrążyć po łyżce miąższu. Do wydrążonych środków dodać serek śmietankowy, posiekany szczypiorek i koperek. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dodać kilka łyżek mleka, aby uzyskać aksamitną konsystencję.
4. Na połówkach ziemniaków umieścić śmietankowe puree. Posypać wiórkami usmażonego boczku. Udekorować szczypiorkiem.