ucierany placek z rabarbarem
ciasta NA SŁODKO

Ucierane ciasto z rabarbarem i malinami

To naprawdę proste do przygotowania, letnie ciasto. Pyszne, z dużą ilością świeżych owoców. Robi się je ekspresowo. Przepis podaję na małą blaszkę 20 x 20 cm. Spokojnie można zrobić to ciasto z podwójnej porcji, na większą blaszkę. Należy jednak pamiętać, że wydłuży się czas pieczenia.

Składniki (blaszka 20 x 20 cm):

  • 3 jajka rozm. L
  • 120 g masła o temp. pokojowej
  • 100 g cukru pudru
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pasty waniliowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g malin + 400 g rabarbaru

Sposób przygotowania:

  1. Owoce umyć i osuszyć. Rabarbar pokroić na 3 cm kawałki.
  2. Za pomocą miksera, utrzeć masło z cukrem pudrem. Cały czas miksując dodawać pojedynczo jajka.
  3. Dodać ekstrakt waniliowy. Zmiksować.
  4. Porcjami dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając łyżką lub łopatką.
  5. Ciasto wyłożyć na blaszkę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć owoce. Delikatnie wbić je szpatułką w ciasto.
  6. Piec w 180 stopniach, ok. 40-45 minut. Do suchego patyczka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *