To naprawdę proste do przygotowania, letnie ciasto. Pyszne, z dużą ilością świeżych owoców. Robi się je ekspresowo. Przepis podaję na małą blaszkę 20 x 20 cm. Spokojnie można zrobić to ciasto z podwójnej porcji, na większą blaszkę. Należy jednak pamiętać, że wydłuży się czas pieczenia.
Składniki (blaszka 20 x 20 cm):
- 3 jajka rozm. L
- 120 g masła o temp. pokojowej
- 100 g cukru pudru
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pasty waniliowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g malin + 400 g rabarbaru
Sposób przygotowania:
- Owoce umyć i osuszyć. Rabarbar pokroić na 3 cm kawałki.
- Za pomocą miksera, utrzeć masło z cukrem pudrem. Cały czas miksując dodawać pojedynczo jajka.
- Dodać ekstrakt waniliowy. Zmiksować.
- Porcjami dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając łyżką lub łopatką.
- Ciasto wyłożyć na blaszkę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć owoce. Delikatnie wbić je szpatułką w ciasto.
- Piec w 180 stopniach, ok. 40-45 minut. Do suchego patyczka.