zapiekanka ziemniaczana
dania główne WYTRAWNIE zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i rozmarynem

zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Zapiekanka ziemniaczana to jedno z moich ulubionych dań. Pyszne, pełne smaku. Rozmaryn, kiełbasa myśliwska oraz ziemniaczki to połączenie rewelacyjne! Z powodzeniem można ją też odgrzać następnego dnia, więc świetnie nadaje na wynos do pracy. 

Składniki:

  • 700 g ziemniaków
  • 150-200 g kiełbasy myśliwskiej
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu 
  • 1 łyżka masła
  • szklanka mleka
  • 1 łyżka masła
  • garść żółtego startego sera
  • sól, pieprz 
  • oliwa z oliwek lub olej

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki wyszorować. Pokroić w plastry. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić oliwą lub olejem. Włożyć do piekarnika 200 stopni ok. 20 minut. Zamiast podpiekać, można ziemniaki ugotować w całości. I tak przygotowane pokroić w plastry. 
2. Kiełbasę myśliwską pokroić w dosyć cienkie talarki. Garść odłożyć, a resztę podsmażyć na suchej patelni. 
3. Na dnie naczynia żaroodpornego wyłożyć warstwę ziemniaków. Następnie trochę listków rozmarynu, oraz część kiełbasy. Znów trochę ziemniaków, rozmarynu i kiełbasy. Aż do wykończenia składników. 
4. W niedużym garnku rozpuścić łyżkę masła. Dodać łyżkę mąki. Smażyć chwilę, mieszając. Dodać mleko intensywnie mieszając, aby nie powstały grudki. Dodać ser. Gotować na małym ogniu, aż ser się rozpuści a sos zagęści. Doprawić solą. Sosem zalać zapiekankę. 
5. Na wierzchu ułożyć pozostawioną wcześniej kiełbasę. Zapiekać w 200 stopniach 20 minut.     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *