Zapiekanka ziemniaczana to jedno z moich ulubionych dań. Pyszne, pełne smaku. Rozmaryn, kiełbasa myśliwska oraz ziemniaczki to połączenie rewelacyjne! Z powodzeniem można ją też odgrzać następnego dnia, więc świetnie nadaje na wynos do pracy.
Składniki:
- 700 g ziemniaków
- 150-200 g kiełbasy myśliwskiej
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- 1 łyżka masła
- szklanka mleka
- 1 łyżka masła
- garść żółtego startego sera
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek lub olej
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki wyszorować. Pokroić w plastry. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić oliwą lub olejem. Włożyć do piekarnika 200 stopni ok. 20 minut. Zamiast podpiekać, można ziemniaki ugotować w całości. I tak przygotowane pokroić w plastry.
2. Kiełbasę myśliwską pokroić w dosyć cienkie talarki. Garść odłożyć, a resztę podsmażyć na suchej patelni.
3. Na dnie naczynia żaroodpornego wyłożyć warstwę ziemniaków. Następnie trochę listków rozmarynu, oraz część kiełbasy. Znów trochę ziemniaków, rozmarynu i kiełbasy. Aż do wykończenia składników.
4. W niedużym garnku rozpuścić łyżkę masła. Dodać łyżkę mąki. Smażyć chwilę, mieszając. Dodać mleko intensywnie mieszając, aby nie powstały grudki. Dodać ser. Gotować na małym ogniu, aż ser się rozpuści a sos zagęści. Doprawić solą. Sosem zalać zapiekankę.
5. Na wierzchu ułożyć pozostawioną wcześniej kiełbasę. Zapiekać w 200 stopniach 20 minut.