bułeczki z pancettą i pomidorami
inne wypieki przekąski śniadanie WYTRAWNIE

Bułeczki nadziewane pancettą, pomidorami i mozzarellą

bułeczki z pomidorami i serem
bułeczki z pomidorami i serem

Mięciutkie, drożdżowe bułeczki nadziewane farszem z pancetty, dojrzałych, letnich pomidorów, oraz mozzarelli. Przepyszne i naprawdę rozpływające się w ustach. Idealne na ciepło i na zimno, także następnego dnia.

Składniki (8 bułeczek):

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 160 ml mleka
  • 40 g masła
  • 1 nieduże jajko (lub 1 żółtko L)
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki cukru
  • 15 g świeżych drożdży

Farsz:

  • 1 średniej wielkości czerwona cebula
  • 80-100 g pancetty
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża papryczka chili lub szczypta mielonego chili
  • 500 g pomidorów
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżki pesto rosso
  • sól
  • 135 g mozzarelli

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier i mleko. Wymieszać do rozpuszczenia.
  2. Mąkę przełożyć do sporej miski, dodać sól, wymieszać. Dodać rozpuszczone drożdże, jajko lub żółtko, roztopione letnie masło. Wyrabiać mikserem z końcówkami do ciast drożdżowych (haki) lub ręcznie kilka minut, aż do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Przykryć ściereczką lub folią i odstawić do podwojenia objętości (ok. 1-1,5 h).
  3. Pomidory sparzyć ze skórki, a następnie pokroić w grubą kostkę. Umieścić je na sitku, aby pozbyć się nadmiaru soku. Skróci to czas smażenia.
  4. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na suchej patelni podsmażyć cienkie paski pancetty. Gdy tłuszcz się wytopi, a pancetta zarumieni, dodać cebulę. Smażyć chwilę, dodać czosnek, oraz posiekaną paprykę chili (lub chili w proszku lub płatkach). Smażyć 1-2 minuty.
  5. Dodać pomidory. Smażyć na dużym ogniu, aż składniki ładnie się połączą, a sos zredukuje.
  6. Dodać 2 łyżki pesto. Wymieszać. Doprawić solą. Farsz przestudzić.
  1. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą rozpłaszczyć. Na środku umieścić łyżkę pomidorowego farszu oraz trochę mozzarelli. Garść sera odłożyć do posypania na wierzchu bułeczek. Zamknąć bułeczkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do dołu. Gotowe bułeczki przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do końcowego wyrastania. Wierzch bułeczek można posmarować łyżką mleka. Będą miały ładniejszy kolor po upieczeniu. Piec w 190 stopniach, ok. 20 minut. W połowie pieczenia posypać pozostałą mozzarellą.
drożdżowe bułeczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *