naleśniki po meksykańsku
dania główne naleśniki WYTRAWNIE

Naleśniki po meksykańsku

naleśniki po meksykańsku

Naleśniki po meksykańsku, z farszem chili con carne. Taka forma podania umożliwia przygotowania wilgotniejszego farszu. Nie ma ryzyka, że wypłynie podczas nadziewania. Naprawdę rewelacyjne danie. Dodatek gotowego Chili sin carne dodaje aromatów, uzupełnia w meksykańskie warzywa i sprawia, że nie potrzeba już zbyt wielu przypraw.

Składniki:

Farsz:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4-5 pomidorów (ok. 800 g)
  • 1 puszka meksykańskiego chili sin carne (Bonduelle)
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki lub szczypta pieprzu cayenne
  • sól
  • 2 łyżki oleju

Naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 3 jajka rozm. M lub 2 jajka L
  • tłuszcz do smażenia (masło klarowane, olej, smalec)

Sposób przygotowania:

  1. Farsz: Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Pomidory sparzyć ze skórki, pokroić i odcisnąć na sitku z nadmiaru soku.
  2. Na oleju podsmażyć cebulę. Dodać czosnek. Smażyć jeszcze minutę. Dodać mięso mielone. Smażyć kilka minut, mieszając, aż mięso się zetnie.
  3. Dodać pomidory oraz puszkę chili sin carne. Podgrzewać jeszcze kilka minut. Doprawić solą.
  4. Składniki na naleśniki wymieszać rózgą kuchenną lub mikserem do połączenia składników. Aby nie było w cieście grudek, najpierw wymieszać jajka ze szklanką mleka, dodać mąkę, wymieszać. Następnie rozcieńczać pozostałymi płynami.
  5. Na rozgrzanej patelni, z kropelką oleju lub masła klarowanego smażyć naleśniki. Ilość ciasta musi być, taka aby cieniutką warstwą pokryć dno patelni. Smażyć na średnim ogniu, ok. 2 minuty z każdej strony, na złoty kolor.
  6. Naleśniki podać z przygotowanym sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *