Naleśniki po meksykańsku, z farszem chili con carne. Taka forma podania umożliwia przygotowania wilgotniejszego farszu. Nie ma ryzyka, że wypłynie podczas nadziewania. Naprawdę rewelacyjne danie. Dodatek gotowego Chili sin carne dodaje aromatów, uzupełnia w meksykańskie warzywa i sprawia, że nie potrzeba już zbyt wielu przypraw.
Składniki:
Farsz:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4-5 pomidorów (ok. 800 g)
- 1 puszka meksykańskiego chili sin carne (Bonduelle)
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki lub szczypta pieprzu cayenne
- sól
- 2 łyżki oleju
Naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody
- 2/3 łyżeczki soli
- 3 jajka rozm. M lub 2 jajka L
- tłuszcz do smażenia (masło klarowane, olej, smalec)
Sposób przygotowania:
- Farsz: Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Pomidory sparzyć ze skórki, pokroić i odcisnąć na sitku z nadmiaru soku.
- Na oleju podsmażyć cebulę. Dodać czosnek. Smażyć jeszcze minutę. Dodać mięso mielone. Smażyć kilka minut, mieszając, aż mięso się zetnie.
- Dodać pomidory oraz puszkę chili sin carne. Podgrzewać jeszcze kilka minut. Doprawić solą.
- Składniki na naleśniki wymieszać rózgą kuchenną lub mikserem do połączenia składników. Aby nie było w cieście grudek, najpierw wymieszać jajka ze szklanką mleka, dodać mąkę, wymieszać. Następnie rozcieńczać pozostałymi płynami.
- Na rozgrzanej patelni, z kropelką oleju lub masła klarowanego smażyć naleśniki. Ilość ciasta musi być, taka aby cieniutką warstwą pokryć dno patelni. Smażyć na średnim ogniu, ok. 2 minuty z każdej strony, na złoty kolor.
- Naleśniki podać z przygotowanym sosem.