Kotlety schabowe to klasyk polskiej kuchni. Rozbite plastry schabu, obtoczone w jajku i bułce tartej, a następnie usmażone na maśle klarowanym lub smalcu. Przepis na kotlety schabowe jest naprawdę bardzo prosty. Bez kombinowania, tradycyjne, pyszne kotlety.
Składniki:
- 3-4 plastry schabu (ok. 1-1,5 cm grubości)
- 1 duże jajko rozm L
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- masło klarowane lub smalec do smażenia
Sposób przygotowania:
- Plastry mięsa osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie ubijać tłuczkiem do mięsa, aż do uzyskania grubości ok. 5-7 mm. Pod deskę do krojenia najlepiej położyć ściereczkę. Będzie zdecydowanie stabilniej i ciszej. A na plaster mięsa przez ubijaniem, położyć woreczek foliowy. Dzięki temu nie będzie chlapało po kuchni.
- Rozbite plastry mięsa oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
- Każdy kotlet obtoczyć w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej.
- Na dużej patelni rozgrzać masło klarowane lub smalec. Ilość taka, aby dno patelni było przykryte tłuszczem (ok. 3 solidnych łyżek).
- Smażyć na sporym ogniu ok. 3 minut z każdej strony. Podczas smażenia należy obserwować sytuację. Jeżeli kotlety po chwili będą się przypalać, należy zredukować grzanie. Kotlety powinny się smażyć równomiernie na złoty kolor z obu stron.
- Usmażone kotlety wyłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby nadmiar tłuszczu został wchłonięty przez papier.