muffinki czekoladowo orzechowe
muffinki NA SŁODKO

Muffinki czekoladowo – orzechowe

czekoladowe babeczki
czekoladowe babeczki

Pyszne, wilgotne czekoladowe babeczki. Z wyczuwalnymi orzechami, oraz suszonymi owocami. Można je zrobić o każdej porze roku. Są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Nie potrzeba miksera, a składniki można mieć zawsze w domowej spiżarni. Kiedy tylko najdzie ochota, lub przyjadą niespodziewani goście, przygotuje się je błyskawicznie.

Składniki (12 sztuk):

  • 250 g mąki pszennej tortowej (może być też orkiszowa)
  • 60 g zmielonych orzechów włoskich (lub mąki orzechowej)
  • 130 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 lekko kopiaste łyżki kakao
  • 2 jajka rozm. L
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki oleju (ok. 120 ml)
  • niepełna szklanka mleka (3/4 szklanki)
  • 50 g suszonych owoców (może być borówka, żurawina, rodzynki, śliwki)

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia, kakao, cukier, orzechy.
  2. W osobnej misce wymieszać jajka, mleko i olej.
  3. Mokre składniki dodać do suchych, następnie wymieszać łyżką do połączenia.
  4. Dodać owoce, ponownie wymieszać.
  5. W dołkach blaszki na muffinki umieścić papierowe papilotki (zamiast tego, można je wysmarować tłuszczem i obsypać mąką). Wypełnić je po równo ciastem.
  6. Piec w 180 stopniach ok. 30-35 minut. Do suchego patyczka.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *