Pyszne, wilgotne czekoladowe babeczki. Z wyczuwalnymi orzechami, oraz suszonymi owocami. Można je zrobić o każdej porze roku. Są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Nie potrzeba miksera, a składniki można mieć zawsze w domowej spiżarni. Kiedy tylko najdzie ochota, lub przyjadą niespodziewani goście, przygotuje się je błyskawicznie.
Składniki (12 sztuk):
- 250 g mąki pszennej tortowej (może być też orkiszowa)
- 60 g zmielonych orzechów włoskich (lub mąki orzechowej)
- 130 g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 lekko kopiaste łyżki kakao
- 2 jajka rozm. L
- szczypta soli
- 1/2 szklanki oleju (ok. 120 ml)
- niepełna szklanka mleka (3/4 szklanki)
- 50 g suszonych owoców (może być borówka, żurawina, rodzynki, śliwki)
Sposób przygotowania:
- W jednej misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia, kakao, cukier, orzechy.
- W osobnej misce wymieszać jajka, mleko i olej.
- Mokre składniki dodać do suchych, następnie wymieszać łyżką do połączenia.
- Dodać owoce, ponownie wymieszać.
- W dołkach blaszki na muffinki umieścić papierowe papilotki (zamiast tego, można je wysmarować tłuszczem i obsypać mąką). Wypełnić je po równo ciastem.
- Piec w 180 stopniach ok. 30-35 minut. Do suchego patyczka.