Pyszny, intensywny w smaku, sos z marakui. Kwaskowy, dlatego świetnie komponuje się ze słodkimi deserami. Można oczywiście dosłodzić do smaku. Podany przepis jest na jednorazową porcję sosu dla dwóch osób. Można od razu zrobić więcej i jeszcze gorący zapakować w wyparzone, małe słoiczki, na później.
Składniki:
- 4 dojrzałe marakuje
- 2 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
- Za pomocą ostrego nożna przeciąć na pół wszystkie owoce. Łyżeczką wydrążyć miąższ z pestkami. Umieścić w małym garneczku.
- Dodać cukier i gotować na średnim ogniu 5 minut.
- Przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Wystudzić.
- Sos nie wymaga żadnym zagęstników, gdyż sam w sobie jest gęsty i ma konsystencję wspaniałego sosu.
Obejrzyj również filmik jak przygotować sos z marakui i odwiedź mnie na youtube @justynagotuje