mus jabłkowy
NA SŁODKO przetwory

Domowy mus jabłkowy

mus jabłkowy

Aksamitny, ekstra gładki, klasyczny mus jabłkowy. Idealny do naleśników, racuchów, deserów, czy nadziewania babeczek. Wspaniały na ciepłej, świeżo upieczonej chałce lub bagietce. Jeżeli chcecie cieszyć się smakiem pysznych przetworów z jabłek zimą, to ten mus będzie idealny. Świeży mus można przechowywać kilka dni w lodówce. Polecam zapakować go w słoiczki i przechowywać na zimę. 

Składniki: 

  • 2 kg jabłek
  • 60 g cukru (ilość cukru zależy od odmiany jabłek)
  • 100 ml wody 

Sposób przygotowania:
1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne. Resztę pokroić w kostkę. 
2. Pokrojone jabłka przełożyć do garnka. Zalać 100 ml wody. Gotować po przykryciem, aż jabłka się rozgotują. 
3. Dodać cukier do smaku. Ilość zależna od waszych upodobań i rodzaju jabłek. Zblendować na gładki mus. 
4. Gotowy mus przełożyć do wyparzonych i wytartych do sucha słoiczków. Zapasteryzować.  Wtedy będzie pewność, że się nie zepsują przez całą zimę. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *