
Aksamitny, ekstra gładki, klasyczny mus jabłkowy. Idealny do naleśników, racuchów, deserów, czy nadziewania babeczek. Wspaniały na ciepłej, świeżo upieczonej chałce lub bagietce. Jeżeli chcecie cieszyć się smakiem pysznych przetworów z jabłek zimą, to ten mus będzie idealny. Świeży mus można przechowywać kilka dni w lodówce. Polecam zapakować go w słoiczki i przechowywać na zimę.
Składniki:
- 2 kg jabłek
- 60 g cukru (ilość cukru zależy od odmiany jabłek)
- 100 ml wody
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne. Resztę pokroić w kostkę.
2. Pokrojone jabłka przełożyć do garnka. Zalać 100 ml wody. Gotować po przykryciem, aż jabłka się rozgotują.
3. Dodać cukier do smaku. Ilość zależna od waszych upodobań i rodzaju jabłek. Zblendować na gładki mus.
4. Gotowy mus przełożyć do wyparzonych i wytartych do sucha słoiczków. Zapasteryzować. Wtedy będzie pewność, że się nie zepsują przez całą zimę.