rogaliki z masą orzechową
drożdżowe NA SŁODKO rogaliki

Rogaliki z masą orzechową

rogaliki z orzechami
rogaliki z orzechami

Rogaliki nadziane intensywnie orzechową masą. Masę można zrobić z orzechów włoskich, laskowych, ziemnych czy migdałów.

Składniki:

Masa orzechowa:

  • 300 g orzechów włoskich
  • 60 g cukru pudru
  • 200 ml śmietanki 30%

Orzechy zblendować na drobno. Dodać cukier puder oraz śmietankę. Odstawić na 1-2 godziny, aż orzechy wchłoną śmietankę i masa stanie się gęsta.

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

W miseczce umieścić 2 kopiaste łyżki śmietany, cukier, pokruszone drożdże. Wymieszać do rozpuszczenia.

Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, aby drożdże ruszyły. Powinny pojawić się bąbelki, a masa powinna mieć strukturę pianki.

W dużej misce umieścić mąkę, sól oraz pokrojone na kawałki zimne masło. Rozdrabniać palcami, tak jak na kruszonkę. Następnie dodać jajka, oraz podrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto. Podzielić je 2 części. Każdą zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 60 minut do lodówki.

Każdą część podzielić na pół i rozwałkować w nieduże koło. Podzielić na 8 trójkątów. Na każdym umieścić po łyżeczce masy orzechowej, a następnie zawinąć rogalik.

Gotowe rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Aby nadać im pięknego koloru przed upieczeniem, wierzch można posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra – dół) ok. 15-16 minut. Do złotego koloru. Po wystudzeniu rogaliki posmarować lukrem i udekorować orzechami.

rogaliki z orzechami
rogaliki z orzechami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *