piernikowa choinka
Boże Narodzenie ciasta NA SŁODKO

Piernikowa choinka

piernikowa choinka
piernikowa choinka
piernikowa choinka

Mięciutki piernik, pyszny od razu po upieczeniu. Po przełożeniu marmoladą lub powidłami jest jeszcze pyszniejszy. Świeżość zachowuje przez kilka dni.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 130 g drobnego cukru
  • 250 ml mleka
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Polewa:

  • 80 g białej czekolady
  • 2-3 łyżki śmietanki 30%
  • zielony barwnik
  • do dekoracji: cukrowe pisanki, cukrowe dekorki

Sposób przygotowania:

W niedużym garneczku umieścić masło, cukier, kakao, miód, powidła śliwkowe oraz przyprawę do piernika. Podgrzewać na niewielkiej mocy grzania, aż masło i cukier się roztopią (cukier nie musi się całkowicie rozpuścić). Zdjąć z grzania.

Ciepłą masę przelać do miski. Dodać sodę, rozkłócone jajka oraz mleko. Energicznie wymieszać.

Dodać przesianą mąkę. Wymieszać do połączenia.

Formę posmarować masłem i oprószyć mąką. Wyłożyć ciasto. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut. Do suchego patyczka.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *