



Mięciutki piernik, pyszny od razu po upieczeniu. Po przełożeniu marmoladą lub powidłami jest jeszcze pyszniejszy. Świeżość zachowuje przez kilka dni.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 130 g drobnego cukru
- 250 ml mleka
- 125 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa:
- 80 g białej czekolady
- 2-3 łyżki śmietanki 30%
- zielony barwnik
- do dekoracji: cukrowe pisanki, cukrowe dekorki
Sposób przygotowania:
W niedużym garneczku umieścić masło, cukier, kakao, miód, powidła śliwkowe oraz przyprawę do piernika. Podgrzewać na niewielkiej mocy grzania, aż masło i cukier się roztopią (cukier nie musi się całkowicie rozpuścić). Zdjąć z grzania.


Ciepłą masę przelać do miski. Dodać sodę, rozkłócone jajka oraz mleko. Energicznie wymieszać.
Dodać przesianą mąkę. Wymieszać do połączenia.
Formę posmarować masłem i oprószyć mąką. Wyłożyć ciasto. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut. Do suchego patyczka.

