Sernik gotowany, już nie jeden raz gościł na moim stole. Nigdy mnie nie zawiódł. Tym razem herbatniki zastąpiłam delikatnym, biszkoptowym spodem. Sernik gotowany to świetny pomysł na ciasto, zwłaszcza gdy nie mamy zbyt dużo czasu. Biszkopt przygotowuje się naprawdę szybko, a masę serową przygotowuje się w garnku.
Składniki (kwadratowa blaszka 24 cm, wysokość 8 cm):
Biszkopt:
- 3 jajka rozm L
- 60 g drobnego cukru
- 10 g cukru z wanilią
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mleka
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka (President/Piątnica)
- 150 g cukru pudru
- 200 g masła
- 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
- 4 jaja rozm L lub 5 jaj rozm M
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 65 ml mleka (10 łyżek stołowych)
dodatkowo: 100 g herbatników (najlepiej maślanych)
Polewa czekoladowa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 40 g ciemnej czekolady
- 50 ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać porcjami, po łyżce cukier, wymieszany z cukrem z wanilią, cały czas ubijając, aż do wykończenia cukru. Dodawać pojedynczo żółtka, po każdym ubijając 30 sek. Dodać olej, sok z cytryny oraz mleko. Wymieszać silikonową łopatką lub łyżką.
2. Dodać porcjami, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką.
3. Dno blachy o wymiarach 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni, przez ok. 12-15 minut. Biszkopt powinien mieć delikatnie złoty kolor. Po upieczeniu biszkopt wystudzić. Przekroić na pół.
4. W dużym garnku (co najmniej 2,5 litrowy) z grubym dnem umieścić masło, z cukrem pudrem. Delikatnie podgrzewając, mieszać do rozpuszczenia (nie gotować).
5. Dodać twaróg oraz jajka. Podkręcić grzanie na średnią moc. Mieszać intensywnie za pomocą rózgi, aż składniki się połączą. Wciąż jeszcze nie gotować. Dodać ekstrakt waniliowy. Wymieszać.
6. W miseczce wymieszać proszki budyniowe w mleku. Najlepiej wymieszać rózgą (gdyby nie chciały się rozpuścić, dodać jeszcze niewielką ilość mleka). Dodać do gorącej zawartości garnka. Bardzo intensywnie mieszać. Masa momentalnie zacznie gęstnieć.
7. Cały czas mieszając, zagotować masę i gotować wciąż mieszając ok. 3 minuty. Należy cały czas mieszać, aby masa się nie przypaliła. Zdjąć z grzania.
8. Na połowę biszkoptu, wyłożyć połowę gorącej masy twarogowej. Położyć drugą połową biszkoptu. Następnie pozostały twaróg. Na wierzch wyłożyć herbatniki, w miarę potrzeby docinając boki.
9. Na wystudzone ciasto zrobić polewę czekoladową: czekoladę wraz ze śmietanką, rozpuścić w kąpieli wodnej.
10. Gotowe ciasto, przed podaniem, schłodzić kilka godzin w lodówce.