ciasto z rabarbarem i jabłkami
ciasta NA SŁODKO

Ciasto z rabarbarem i jabłkami

ciasto z rabarbarem i jabłkami
ciasto z jabłkami i rabarbarem

Ciasto półkruche z dużą ilością owoców. Powiem szczerze, że to jak wyrosło i smakowało to ciasto, przeszło moje oczekiwania! No rewelacja, a ta chrupiąca wierzchnia warstwa karmelizowanego cukru to jakiś obłęd! Koniecznie spróbujcie!

Składniki:

Ciasto:

  • 500-520 g mąki luksusowej typ 550
  • 200 g zimnego masła
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 220 g drobnego cukru
  • 2 płaskie łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 2 jajka rozm. L
  • 1 łyżka stołowa pasty waniliowej lub 1 op. cukru z wanilią
  • 1 łyżka cukru trzcinowego (opcjonalnie) do posypania wierzchu

Warstwa owocowa:

  • 700 g jabłek (4 szt.) przed obraniem
  • 750 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, lub 2 łyżki stołowe bułki tartej lub kaszy manny

Sposób przygotowania:

Jabłka obrać i wykroić gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Rabarbar również pokroić w ok. 1-2 cm kawałki. Wrzucić na dużą patelnię lub do garnka. Dodać 2 łyżki wody oraz 2 łyżki cukru. Smażyć na sporej mocy grzania przez 10 minut. W między czasie mieszać, aby nie przypalić owoców. Po podsmażeniu wystudzić. Dodać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Rozcierać palcami, aż do utworzenia kruszonki.

Jajka ubić z cukrem na puch. Dodać do mąki z masłem. Dodać także śmietanę i pastę waniliową (lub cukier waniliowy). Wyrabiać mikserem z końcówką hak, lub zagnieść ręcznie. Ciasto jest dosyć klejące. Można trochę podsypać mąką.

Blachę o wymiarach 24 c, x 24 cm lub tortownicę 26 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Połową ciasta wylepić spód. Włożyć do lodówki na 20 minut.

Drugą połowę włożyć do zamrażalki na ok. 20 minut.

Na dolną część ciasta wyłożyć owoce. Przykryć kawałkami drugiej części ciasta (tej z zamrażalnika), można odcinać kawałki nożem do masła. Wierzch posypać cukrem trzcinowym. Dzięki temu wytworzy się fajna skorupka na powierzchni.

Piec w 180 stopniach (grzanie góra-dół) przez ok. 43-45 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *