Pulpeciki z piekarnika w sosie pomidorowym, to pyszniejsza wersja tradycyjnych pulpecików. Podane zostały na kolorowym makaronie spaghetti, ale świetnie sprawdzą się także pieczone ziemniaczki, ryż lub ulubiona kasza.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (wieprzowe lub z indyka)
- 1 małe jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 500 ml pomidorowej passaty
- 1-2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz czarny
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2-3 łyżki oleju
- ulubiony makaron lub ryż
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać jajko, bułkę tartą, sól, pieprz. Wyrobić masę. Uformować małe kulki. Każdą obtoczyć w mące.
2. Na patelni, na oleju podsmażyć na rumiano pulpeciki. Zdjąć z patelni.
3. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać posiekany czosnek. Smażyć jeszcze chwilę. Dodać pokrojoną w słupki marchew. Dusić pod przykryciem kilka minut. Dodać passatę pomidorową. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem oraz oregano.
4. Pulpeciki przenieść do naczynia żaroodpornego. Zalać sosem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 30 minut.
5. Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem lub ryżem.