
Zapiekanek makaronowych w moim domu było już wiele. Tym razem zagościła z mięsem mielonym, papryką, passatą pomidorową. Dodatek czerwonej fasoli oraz chili świetnie pasuje. Całość połączona z makaronem penne. Porcja, na którą podaję przepis, jest na jedno duże naczynie żaroodporne lub dwie mniejsze porcje. Dla 2 osób to obiad na dwa dni.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 papryczka chili
- 1 mała puszka czerwonej fasoli
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki
- sól
- 1 łyżka masła
- 400 g makaronu penne
- 100 g sera żółtego
- 100 g cienkich plastrów boczku wędzonego lub parzonego
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać, lub przecisnąć przez praskę.
- Na patelni, na łyżce masła podsmażyć cebulę, następnie czosnek, smażyć przez 1-2 minuty. Dodać mięso mielone. Smażyć na dosyć sporym ogniu, aby mięso się szybko podsmażyło. Dodać posiekaną paprykę chili, oraz czerwoną paprykę, pokrojoną w słupki. Dodać także słodką mieloną paprykę, oraz wędzoną paprykę. Wymieszać. Smażyć 6-10 minut.
- Dodać passatę pomidorową oraz odsączoną z zalewy fasolę. Gotować 5 minut. Doprawić solą do smaku.
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Połączyć z sosem. Umieścić w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypać startym serem, a następnie cienkimi paskami boczku.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20 minut.