zapiekanka makaronowa z mięsem
dania główne WYTRAWNIE zapiekanki

Paprykowo pomidorowa zapiekanka z mięsem mielonym

zapiekanka makaronowa z mięsem

Zapiekanek makaronowych w moim domu było już wiele. Tym razem zagościła z mięsem mielonym, papryką, passatą pomidorową. Dodatek czerwonej fasoli oraz chili świetnie pasuje. Całość połączona z makaronem penne. Porcja, na którą podaję przepis, jest na jedno duże naczynie żaroodporne lub dwie mniejsze porcje. Dla 2 osób to obiad na dwa dni.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 papryczka chili
  • 1 mała puszka czerwonej fasoli
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki
  • sól
  • 1 łyżka masła
  • 400 g makaronu penne
  • 100 g sera żółtego
  • 100 g cienkich plastrów boczku wędzonego lub parzonego

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać, lub przecisnąć przez praskę.
  2. Na patelni, na łyżce masła podsmażyć cebulę, następnie czosnek, smażyć przez 1-2 minuty. Dodać mięso mielone. Smażyć na dosyć sporym ogniu, aby mięso się szybko podsmażyło. Dodać posiekaną paprykę chili, oraz czerwoną paprykę, pokrojoną w słupki. Dodać także słodką mieloną paprykę, oraz wędzoną paprykę. Wymieszać. Smażyć 6-10 minut.
  3. Dodać passatę pomidorową oraz odsączoną z zalewy fasolę. Gotować 5 minut. Doprawić solą do smaku.
  4. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Połączyć z sosem. Umieścić w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypać startym serem, a następnie cienkimi paskami boczku.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *