Bułki z parówką to rewelacyjne śniadanie, kolacja lub sycąca przekąska. Często zabieram je na wynos do pracy. Są pyszne na ciepło i na zimno. Idealnie pasuje do nich sos musztardowy.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej tortowej typ 450 lub 550
- 1 małe jajko
- 100 ml mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 40 g stopionego masła
dodatkowo:
- 6 parówek
- 6 plastrów sera
- kilka łyżek sosu pomidorowego
dip musztardowy:
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy (sarepskiej, rosyjskiej)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać cukier oraz letnie mleko. Wymieszać do rozpuszczenia.
- W dużej misce umieścić mąkę, sól, rozpuszczone drożdże, jajko, oraz roztopione, letnie masło. Zagnieść ciasto za pomocą miksera do ciast drożdżowych (haki) lub ręcznie. Wyrabiać je kilka minut, aż będzie tworzyło gładką kulę. W razie potrzeby podsypać niewielką ilością mąki (1-2 łyżki).
- Wyrobione ciasto pozostawić w misce i przykryć folią spożywczą lub ściereczką. Pozostawić do wyrastania na ok. godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować w prostokąt, na stolnicy podsypanej mąką.
- Pociąć na paski o tej samej szerokości co parówki. Posmarować sosem, ułożyć plaster sera, następnie parówkę i zwinąć w rulon. Gotowe rurki z parówką ponacinać z wierzchu.
- Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować mlekiem, aby nie wyschły i odstawić do wyrastania jeszcze na 15 minut.
- Piec w 180 stopniach ok. 20 minut. Na złoty kolor.