ziołowy chlebek
chleby na drożdżach inne wypieki PIECZYWO wegetariańskie WYTRAWNIE

Chlebek ziołowy do odrywania

ziołowy chlebek

Rwany chlebek ziołowo czosnkowy. Przepyszny sam w sobie, a także jako dodatek do potraw. Zamiast zwykłego chleba. Nazywa się „rwany”, ponieważ nie kroimy go, a po prostu odrywamy kawałki. Jego forma sprawia, że z łatwością odrywa się kawałki.

Składniki (tortownica 24 cm):

  • 600 g mąki pszennej
  • 300 ml letniej wody
  • 35 g świeżych drożdży
  • 50 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru

dodatkowo: 100 g miękkiego masła, pęczek koperku/natki pietruszki/szczypiorku, 1-2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać łyżkę cukru oraz 100 ml letniej wody. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży.
  2. W dużej misce wymieszać mąkę z solą. Dodać rozpuszczone drożdże, pozostałą wodę, oraz olej. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (zagniatać ok. 8-10 minut).
  3. Miskę z ciastem przykryć folią lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  4. W miseczce wymieszać miękkie masło z solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oraz ulubionymi ziołami : koperek, natka pietruszki lub szczypiorek.
  5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować w prostokąt ok. 45 x 35 cm. Rozsmarować przygotowanym ziołowym masełkiem.
  6. Pociąć na 5 cm paski. Każdy składać jak harmonijkę. Układać obok sobie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  1. Piec w 185-190 stopniach ok. 45 minut. Do uzyskania złocistego koloru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *