Rwany chlebek ziołowo czosnkowy. Przepyszny sam w sobie, a także jako dodatek do potraw. Zamiast zwykłego chleba. Nazywa się „rwany”, ponieważ nie kroimy go, a po prostu odrywamy kawałki. Jego forma sprawia, że z łatwością odrywa się kawałki.
Składniki (tortownica 24 cm):
- 600 g mąki pszennej
- 300 ml letniej wody
- 35 g świeżych drożdży
- 50 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
dodatkowo: 100 g miękkiego masła, pęczek koperku/natki pietruszki/szczypiorku, 1-2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
- Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać łyżkę cukru oraz 100 ml letniej wody. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży.
- W dużej misce wymieszać mąkę z solą. Dodać rozpuszczone drożdże, pozostałą wodę, oraz olej. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (zagniatać ok. 8-10 minut).
- Miskę z ciastem przykryć folią lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- W miseczce wymieszać miękkie masło z solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oraz ulubionymi ziołami : koperek, natka pietruszki lub szczypiorek.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować w prostokąt ok. 45 x 35 cm. Rozsmarować przygotowanym ziołowym masełkiem.
- Pociąć na 5 cm paski. Każdy składać jak harmonijkę. Układać obok sobie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w 185-190 stopniach ok. 45 minut. Do uzyskania złocistego koloru.