Sernik gotowany to jedno z pysznych i naprawdę szybkich do przygotowania ciast. Bez pieczenia i skomplikowanych składników. Zamiast piekarnika potrzebny jest porządny garnek z grubym dnem, aby nie przypalić masy twarogowej.
Składniki (blacha 22 x 30 cm):
- 1 kg twarogu z wiaderka (President/Piątnica)
- 130 g cukru pudru
- 250 g herbatników (najlepiej maślanych)
- 200 g masła
- 1 laska wanilii (lub 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego) – opcjonalnie
- 4 jaja rozm L lub 5 jaj rozm M
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 65 ml mleka (10 łyżek stołowych)
Polewa czekoladowa:
- 30 g ciemnej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 40 ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku (co najmniej 2,5 litrowy) z grubym dnem umieścić masło, z cukrem pudrem. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż i za pomocą noża wyskubać jej wnętrze z nasionami. Dodać do garnka. Delikatnie podgrzewając mieszać do rozpuszczenia (nie gotować).
- Dodać twaróg oraz jajka. Podkręcić grzanie na średnią moc. Mieszać intensywnie za pomocą rózgi, aż składniki się połączą. Wciąż jeszcze nie gotować.
- W miseczce wymieszać proszki budyniowe w mleku. Najlepiej wymieszać rózgą. Dodać do gorącej zawartości garnka. Bardzo intensywnie mieszać. Masa momentalnie zacznie gęstnieć.
- Cały czas mieszając, zagotować masę i gotować wciąż mieszając ok. 3 minuty. Należy cały czas mieszać, aby masa się nie przypaliła. Zdjąć z grzania.
- Formę o wymiarach ok. 22 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno oraz boki).
- Dno wyłożyć herbatnikami. Niektóre podocinać do wielkości blachy. Na herbatniki wyłożyć ok. połowę gorącej masy. Wyłożyć kolejną warstwę herbatników, a następnie drugą porcję masy twarogowej. Na wierzch wyłożyć ostatnią warstwę herbatników. Odstawić do wystudzenia.
- Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej (miska nad wrzącą parą wodną). Polewę wylać na wierzch ciasta.
- Całkowicie wystudzone ciasto przechowywać w lodówce.