sernik gotowany
bez pieczenia ciasta NA SŁODKO Sylwester

Sernik gotowany

Sernik gotowany to jedno z pysznych i naprawdę szybkich do przygotowania ciast. Bez pieczenia i skomplikowanych składników. Zamiast piekarnika potrzebny jest porządny garnek z grubym dnem, aby nie przypalić masy twarogowej.

Składniki (blacha 22 x 30 cm):

  • 1 kg twarogu z wiaderka (President/Piątnica)
  • 130 g cukru pudru
  • 250 g herbatników (najlepiej maślanych)
  • 200 g masła
  • 1 laska wanilii (lub 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego) – opcjonalnie
  • 4 jaja rozm L lub 5 jaj rozm M
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 65 ml mleka (10 łyżek stołowych)

Polewa czekoladowa:

  • 30 g ciemnej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 40 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku (co najmniej 2,5 litrowy) z grubym dnem umieścić masło, z cukrem pudrem. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż i za pomocą noża wyskubać jej wnętrze z nasionami. Dodać do garnka. Delikatnie podgrzewając mieszać do rozpuszczenia (nie gotować).
  2. Dodać twaróg oraz jajka. Podkręcić grzanie na średnią moc. Mieszać intensywnie za pomocą rózgi, aż składniki się połączą. Wciąż jeszcze nie gotować.
  3. W miseczce wymieszać proszki budyniowe w mleku. Najlepiej wymieszać rózgą. Dodać do gorącej zawartości garnka. Bardzo intensywnie mieszać. Masa momentalnie zacznie gęstnieć.
  4. Cały czas mieszając, zagotować masę i gotować wciąż mieszając ok. 3 minuty. Należy cały czas mieszać, aby masa się nie przypaliła. Zdjąć z grzania.
  5. Formę o wymiarach ok. 22 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno oraz boki).
  6. Dno wyłożyć herbatnikami. Niektóre podocinać do wielkości blachy. Na herbatniki wyłożyć ok. połowę gorącej masy. Wyłożyć kolejną warstwę herbatników, a następnie drugą porcję masy twarogowej. Na wierzch wyłożyć ostatnią warstwę herbatników. Odstawić do wystudzenia.
  7. Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej (miska nad wrzącą parą wodną). Polewę wylać na wierzch ciasta.
  8. Całkowicie wystudzone ciasto przechowywać w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *