Pyszne, domowe naleśniki z pieczarkami i serem. Cieniutkie, delikatne, rozpływające się w ustach. Zapieczone z sosem pomidorowym i serem.
Składniki:
Naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka 2 %
- 1,5 szklanki wody (filtrowana lub gazowana)
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jajka rozm. M lub 2 rozm. L
- tłuszcz do smażenia (olej, masło klarowane)
Farsz:
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
dodatkowo: 150 g żółtego sera
sos pomidorowy lub kilka świeżych pomidorów
Sposób przygotowania:
Składniki na naleśniki wymieszać rózgą kuchenną lub mikserem do połączenia składników. Aby nie było w cieście grudek, najpierw wymieszać jajka ze szklanką mleka, dodać mąkę, wymieszać. Następnie rozcieńczać pozostałymi płynami.
Na rozgrzanej patelni, z kropelką oleju lub masła klarowanego smażyć naleśniki. Ilość ciasta musi być, taka aby cieniutką warstwą pokryć dno patelni. Smażyć na średnim ogniu, ok. 2 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Przed każdym naleśnikiem dodawać odrobinę tłuszczu.
Pieczarki pokroić w drobną kostkę lub paski. Cebulę również pokroić w kostkę. Na patelni na maśle podsmażyć cebulę. Dodać pieczarki. Smażyć aż nadmiar płynu odparuje. Doprawić solą i pieprzem.
Na naleśniku umieścić 1-2 łyżki farszu pieczarkowego oraz niewielką ilość startego żółtego sera. Złożyć w ulubiony sposób. Powtarzać tak z kolejnymi naleśnikami. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu wyłożyć trochę sosu pomidorowego lub plastry świeżego pomidora. Obsypać serem. Zapiekać w 200 stopniach ok. 10-15 minut.