szpinakowa lazania
dania główne makarony wegetariańskie WYTRAWNIE

Szpinakowa lazania

szpinakowa lazania
szpinakowa lazania

Zawsze wydawało mi się, że przy lazanii jest masa pracy i potrzeba dużo czasu. Nic bardziej mylnego. Samo przygotowanie lazanii jest proste i szybkie, później zostaje tylko pieczenie. Co więcej, większość etapów, można sobie przygotować poprzedniego dnia, a później tylko wszystko poskładać. Nieduża blaszka 20×20 cm to solidna trzyosobowa porcja.

Składniki: (blaszka 20 x 20 cm)

  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 płatków makaronu lazania
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 100 g sera Grana Padano lub Parmigiano Reggiano
  • 50 g żółtego sera
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • szczypta pieprzu cayenne
  • pieprz czarny mielony
  • sól

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni, na maśle podsmażyć cebulę, dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć 1-2 minuty. Dodać zamrożony szpinak. Smażyć, bez przykrycia, aż szpinak się rozmrozi. Później nieco podkręcić ogień i smażyć, aż nadmiar wody odparuje. Doprawić solą i czarnym pieprzem.

Sos beszamelowy: W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę. Smażyć chwilę, intensywnie mieszając. Zmniejszyć ognień. Dodać strużką mleko, intensywnie mieszając, aby nie powstały grudki. Dodać szczyptę pieprzu cayenne oraz gałki muszkatałowej, a także starty parmezan. Mieszać aż do powstania gładkiej konsystencji.

Na dno blachy wylać kilka łyżek sosu beszamelowego. Wyłożyć pojedynczą warstwę płatków makaronu lasagne (na taką małą blaszkę wystarczą 2 płaty). Następnie wyłożyć cienką warstwę szpinaku i znów kilka łyżek sosu beszamelowego. Następnie kolejne płaty makaronu i dalej w ten sam sposób, aż do wykończenia składników. Na wierzch wysypać starty żółty ser.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni ok. 30-40 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *