klopsiki w sosie pomidorowym z cukinią
dania główne WYTRAWNIE

Klopsiki w sosie pomidorowym z cukinią i soczewicą

klopsiki w sosie
klopsiki w sosie

Pulpeciki, klopsiki. Są to różnie nazywane mięsne kulki w sosie. Tym razem w sosie pomidorowym z cukinią i czerwoną soczewicą. Pyszne, sycące danie. Przepis jest na solidną porcję. Można na gorąco zapakować w wyparzone słoiki. Gdy wystygną i zaciągną, przechowywać w lodówce do 2-3 tygodni.

Składniki:

Klopsiki:

  • 600 g mielonej łopatki
  • po 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, czosnku granulowanego, soli
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • garść posiekanego szczypiorku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2-3 łyżki mąki do obtoczenia
  • 3 łyżki oleju do podsmażenia

Sos:

  • 1 większa cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 kg pomidorów
  • 1 cukinia
  • 100-120 g czerwonej soczewicy

Sposób przygotowania:

Soczewicę przepłukać wodą na sitku, a następnie namoczyć przez 30 minut.

Mięso przełożyć do miski. Dodać przyprawy, posiekany szczypiorek, jajko i bułkę tartą. Wyrobić masę. Uformować nieduże kulki. Obtoczyć je w mące, otrzepując z jej nadmiaru. W głębokiej patelni rozgrzać olej, podsmażyć klopsiki do lekkiego zarumienienia. Zdjąć z patelni.

Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać czosnek, smażyć jeszcze chwilę. Dodać pokrojoną na kawałki (ćwierćplasterki) cukinię. Po kilku minutach dodać także spażone ze skórki, pokrojone pomidory.

Dodać kulki mięsne i gotować ok. 30-40 minut. W połowie tego czasu dodać namoczoną soczewicę. Potrzebuje ona ok. 15-20 minut, aby się ugotować w sosie.

Doprawić solą i pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *