Pulpeciki, klopsiki. Są to różnie nazywane mięsne kulki w sosie. Tym razem w sosie pomidorowym z cukinią i czerwoną soczewicą. Pyszne, sycące danie. Przepis jest na solidną porcję. Można na gorąco zapakować w wyparzone słoiki. Gdy wystygną i zaciągną, przechowywać w lodówce do 2-3 tygodni.
Składniki:
Klopsiki:
- 600 g mielonej łopatki
- po 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, czosnku granulowanego, soli
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
- garść posiekanego szczypiorku
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2-3 łyżki mąki do obtoczenia
- 3 łyżki oleju do podsmażenia
Sos:
- 1 większa cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 kg pomidorów
- 1 cukinia
- 100-120 g czerwonej soczewicy
Sposób przygotowania:
Soczewicę przepłukać wodą na sitku, a następnie namoczyć przez 30 minut.
Mięso przełożyć do miski. Dodać przyprawy, posiekany szczypiorek, jajko i bułkę tartą. Wyrobić masę. Uformować nieduże kulki. Obtoczyć je w mące, otrzepując z jej nadmiaru. W głębokiej patelni rozgrzać olej, podsmażyć klopsiki do lekkiego zarumienienia. Zdjąć z patelni.
Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać czosnek, smażyć jeszcze chwilę. Dodać pokrojoną na kawałki (ćwierćplasterki) cukinię. Po kilku minutach dodać także spażone ze skórki, pokrojone pomidory.
Dodać kulki mięsne i gotować ok. 30-40 minut. W połowie tego czasu dodać namoczoną soczewicę. Potrzebuje ona ok. 15-20 minut, aby się ugotować w sosie.
Doprawić solą i pieprzem.