To nie jest zwykły devolay! To kotlet z pysznym masełkiem czosnkowym i żółtym serem. Prawdziwie porządny kotlet. Po rozcięciu chrupiącej, drobiowej roladki wypływa masełko i roztopiony ser.
Składniki (2 duże szt.):
- 2 pojedyncze filety
- ok. 2/3 łyżeczki warzywko
- pieprz czarny
Nadzienie:
- 40 g masła
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 40 g żółtego sera (mogą być plastry lub w kawałku)
Panierka:
- 2 łyżki mąki pszennej
- kilka łyżek bułki tartej
- 1 łyżka mleka
- 1 duże jajko
dodatkowo: 500-600 ml oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
Miękkie masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Uformować dwa nieduże wałeczki. Każdy zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika.
Filety rozciąć wzdłuż, nie rozcinając do końca. Tak, aby z każdego filetu powstał jeden duży płat mięsa. Delikatnie roztłuc tłuczkiem, ostrożnie, aby nie zrobić dziur w mięsie. Oprószyć przyprawami.
Na środku umieścić paski sera oraz kawałek masła czosnkowego.
Możliwie najszczelniej zwinąć w rulon. Najpierw założyć boki a następnie zwinąć rulon (tak jak gołąbki).
Każdy ciasno zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Odwinąć z foli, a następnie każdy obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku z łyżką mleka i na koniec w bułce tartej. W razie obaw, lub gdyby gdzieś się lekko rozkleiło, to można powtórzyć otaczanie w jajku i bułce.
Na niedużej patelni rozgrzać olej. Kotlety muszą się smażyć w głębokim oleju. Smażyć na średniej mocy grzania, łącznie ok. 12-15 minut. W połowie smażenia obrócić na drugą stronę.