devolay z serem
dania główne WYTRAWNIE

Devolay z serem

devolay z serem
devolay z serem

To nie jest zwykły devolay! To kotlet z pysznym masełkiem czosnkowym i żółtym serem. Prawdziwie porządny kotlet. Po rozcięciu chrupiącej, drobiowej roladki wypływa masełko i roztopiony ser.

Składniki (2 duże szt.):

  • 2 pojedyncze filety
  • ok. 2/3 łyżeczki warzywko
  • pieprz czarny

Nadzienie:

  • 40 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 40 g żółtego sera (mogą być plastry lub w kawałku)

Panierka:

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • kilka łyżek bułki tartej
  • 1 łyżka mleka
  • 1 duże jajko

dodatkowo: 500-600 ml oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Miękkie masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Uformować dwa nieduże wałeczki. Każdy zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika.

Filety rozciąć wzdłuż, nie rozcinając do końca. Tak, aby z każdego filetu powstał jeden duży płat mięsa. Delikatnie roztłuc tłuczkiem, ostrożnie, aby nie zrobić dziur w mięsie. Oprószyć przyprawami.

Na środku umieścić paski sera oraz kawałek masła czosnkowego.

Możliwie najszczelniej zwinąć w rulon. Najpierw założyć boki a następnie zwinąć rulon (tak jak gołąbki).

Każdy ciasno zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.

Odwinąć z foli, a następnie każdy obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku z łyżką mleka i na koniec w bułce tartej. W razie obaw, lub gdyby gdzieś się lekko rozkleiło, to można powtórzyć otaczanie w jajku i bułce.

Na niedużej patelni rozgrzać olej. Kotlety muszą się smażyć w głębokim oleju. Smażyć na średniej mocy grzania, łącznie ok. 12-15 minut. W połowie smażenia obrócić na drugą stronę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *