Pizza myśliwska w moim wydaniu, to pizza z kiełbasą myśliwską, pieczarkami, papryką, cebulą oraz niewielką ilością oliwek. Z kiełbasy podczas pieczenia wytopił się tłuszcz i dzięki temu stała się pysznie przypieczona, z chrupiącą skórką. Obecnie to jedna z moich ulubionych pizz. Jest naprawdę pyszna!
Składniki (2 pizze):
Ciasto:
- 25 g świeżych drożdży
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody wody
- 1 łyżka stołowa oleju
- 1 płaska łyżeczka soli
Pozostałe składniki:
- 200 g pieczarek
- 200 g kiełbasy myśliwskiej
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- kilka zielonych oliwek
- 200 g sera cheddar
- pomidorowy sos do pizzy (można kupić gotowy lub przygotować go samodzielnie, przepis znajdziecie tutaj: https://justynagotuje.pl/uniwersalny-sos-pomidorowy/ lub https://justynagotuje.pl/sos-marinara/
Sposób przygotowania:
- Drożdże pokruszyć do miseczki, zalać je letnim mlekiem i letnią wodą. Mieszać, aż się rozpuszczą. Połączyć je z mąką, solą i olejem. Zagnieść jednolite ciasto (ok. 10 minut). Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Nie powinno się zbyt kleić. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski. Przykryć bawełnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jeżeli macie piekarnik, w którym można ustawić temp. na 30 stopni, to miskę z przykrytym ciastem można włożyć do piekarnika. Są to idealne warunki dla ciasta drożdżowego i nawet po 40 minutach jest już pięknie wyrośnięte.
- Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Kiełbasę myśliwską pokroić w talarki, a paprykę w słupki. Cebulę pokroić w półksiężyce.
- Wyrośnięte ciasto ugniatać na stolnicy kilka minut, aby pozbyć się powietrza. Podzielić na pół. Każdą połówkę dosyć cienko rozwałkować. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na każdym placku pizzy układać kolejno: po kilka łyżek sosu pomidorowego, starty ser, paprykę, cebulę, pieczarki, oliwki oraz na końcu kiełbasę.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni ok. 20-25 minut. Spód pizzy powinien mieć lekko rumiany kolor.