pizza myśliwska
dania główne pizza WYTRAWNIE

Pizza myśliwska

pizza myśliwska

Pizza myśliwska w moim wydaniu, to pizza z kiełbasą myśliwską, pieczarkami, papryką, cebulą oraz niewielką ilością oliwek. Z kiełbasy podczas pieczenia wytopił się tłuszcz i dzięki temu stała się pysznie przypieczona, z chrupiącą skórką. Obecnie to jedna z moich ulubionych pizz. Jest naprawdę pyszna!

Składniki (2 pizze):

Ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody wody
  • 1 łyżka stołowa oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli

Pozostałe składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże pokruszyć do miseczki, zalać je letnim mlekiem i letnią wodą. Mieszać, aż się rozpuszczą. Połączyć je z mąką, solą i olejem. Zagnieść jednolite ciasto (ok. 10 minut). Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Nie powinno się zbyt kleić. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski. Przykryć bawełnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jeżeli macie piekarnik, w którym można ustawić temp. na 30 stopni, to miskę z przykrytym ciastem można włożyć do piekarnika. Są to idealne warunki dla ciasta drożdżowego i nawet po 40 minutach jest już pięknie wyrośnięte.
  2. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Kiełbasę myśliwską pokroić w talarki, a paprykę w słupki. Cebulę pokroić w półksiężyce.
  3. Wyrośnięte ciasto ugniatać na stolnicy kilka minut, aby pozbyć się powietrza. Podzielić na pół. Każdą połówkę dosyć cienko rozwałkować. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Na każdym placku pizzy układać kolejno: po kilka łyżek sosu pomidorowego, starty ser, paprykę, cebulę, pieczarki, oliwki oraz na końcu kiełbasę.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni ok. 20-25 minut. Spód pizzy powinien mieć lekko rumiany kolor.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *