kurczak miodowo musztardowy
dania główne WYTRAWNIE

Filety z kurczaka w miodowo-musztardowej glazurze

kurczak miodowo musztardowy
kurczak miodowo musztardowy

Pieczone filety to świetne danie zarówno jako obiad, jak i później na kanapki. Te mają intensywnie doprawioną glazurę z pikantną nutą. Bardzo dobrze smakowały, w towarzystwie prostego, klasycznego sosu pomidorowego.

Składniki:

  • podwójny filet z kurczaka
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • 1 łyżeczka wędzonej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka przyprawy czerwone curry
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Mięso umyć pod bieżącą, zimną wodą. Osuszyć papierem ręcznikowym. Oczyścić z błonek i chrząstek.

Wszystkie pozostałe składniki wymieszać. Marynatą natrzeć mięso. Pozostawić na godzinę w lodówce.

Mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 30-40 minut w 170 stopniach. Mięso powinno mieć w środku ok. 85 stopni.

Przed podaniem pokroić w plastry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *