Pieczone filety to świetne danie zarówno jako obiad, jak i później na kanapki. Te mają intensywnie doprawioną glazurę z pikantną nutą. Bardzo dobrze smakowały, w towarzystwie prostego, klasycznego sosu pomidorowego.
Składniki:
- podwójny filet z kurczaka
- 3 łyżki musztardy
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego chili
- 1 łyżeczka wędzonej mielonej papryki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka przyprawy czerwone curry
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Mięso umyć pod bieżącą, zimną wodą. Osuszyć papierem ręcznikowym. Oczyścić z błonek i chrząstek.
Wszystkie pozostałe składniki wymieszać. Marynatą natrzeć mięso. Pozostawić na godzinę w lodówce.
Mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 30-40 minut w 170 stopniach. Mięso powinno mieć w środku ok. 85 stopni.
Przed podaniem pokroić w plastry.