Potrójnie mięsny farsz z mięsa mielonego, chorizo oraz boczku, z dodatkiem fasoli, kukurydzy i innych warzyw, świetnie sprawdził się także w burrito. Wcześniej ten mięsny farsz, wykorzystywałam także do tacos. Meksykańska eksplozja smaków na talerzu!
Składniki:
- 300 g mięsa mielonego
- 100 g cienkich plastrów boczku
- 100 g cienkich plastrów chorizo
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula czerwona
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 papryczki chili
- 1 marchew
- 1 mała cukinia
- mała puszka kukurydzy
- mała puszka czarnej fasoli
- 150-200 ml passaty pomidorowej
- świeża kolendra
- 60 g sera cheddar
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- sól, pieprz czarny
- 8 pszennych placków tortilli
Sposób przygotowania:
- Boczek pokroić w cienkie paski, chorizo również drobno pokroić. Na suchej patelni podsmażyć boczek. Gdy tłuszcz się wytopi dodać chorizo, chwilę smażyć.
- Dodać podkrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyć.
- Dodać mięso mielone, przyprawy. Wymieszać. Dodać startą ma grubych oczkach marchew, pokrojoną w plastry cukinię, pokrojoną w paski paprykę, oraz posiekane chili. Smażyć ok. 10, aż mięso się zetnie, a warzywa lekko zmiękną.
- Dodać passatę pomidorową, odsączoną z zalewy kukurydzę oraz fasolę. Gotować jeszcze kilka minut, aż wszystkie składniki się połączą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodać garść posiekanej kolendry. Wymieszać.
- Na środku tortilli umieścić kilka łyżek farszu, posypać startym cheddarem i zawinąć burrito.
- Burrito ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać 10 min w 190 stopniach.
- Świetnie smakuje w towarzystwie kwaśnej śmietany 12% lub guacamole.