miesne burrito
dania główne naleśniki WYTRAWNIE

Potrójnie mięsne burrito

Potrójnie mięsny farsz z mięsa mielonego, chorizo oraz boczku, z dodatkiem fasoli, kukurydzy i innych warzyw, świetnie sprawdził się także w burrito. Wcześniej ten mięsny farsz, wykorzystywałam także do tacos. Meksykańska eksplozja smaków na talerzu!

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego
  • 100 g cienkich plastrów boczku
  • 100 g cienkich plastrów chorizo
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 papryczki chili
  • 1 marchew
  • 1 mała cukinia
  • mała puszka kukurydzy
  • mała puszka czarnej fasoli
  • 150-200 ml passaty pomidorowej
  • świeża kolendra
  • 60 g sera cheddar
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz czarny
  • 8 pszennych placków tortilli

Sposób przygotowania:

  1. Boczek pokroić w cienkie paski, chorizo również drobno pokroić. Na suchej patelni podsmażyć boczek. Gdy tłuszcz się wytopi dodać chorizo, chwilę smażyć.
  2. Dodać podkrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyć.
  3. Dodać mięso mielone, przyprawy. Wymieszać. Dodać startą ma grubych oczkach marchew, pokrojoną w plastry cukinię, pokrojoną w paski paprykę, oraz posiekane chili. Smażyć ok. 10, aż mięso się zetnie, a warzywa lekko zmiękną.
  4. Dodać passatę pomidorową, odsączoną z zalewy kukurydzę oraz fasolę. Gotować jeszcze kilka minut, aż wszystkie składniki się połączą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodać garść posiekanej kolendry. Wymieszać.
  5. Na środku tortilli umieścić kilka łyżek farszu, posypać startym cheddarem i zawinąć burrito.
  6. Burrito ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać 10 min w 190 stopniach.
  7. Świetnie smakuje w towarzystwie kwaśnej śmietany 12% lub guacamole.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *