Tartaletki z klasycznym kremem ze śmietanki i mascarpone z dodatkiem owoców liczi. Liczi są tak intensywne w smaku, że wystarczy nawet mała ilość, aby były bardzo wyczuwalne. Deser bardzo prosty w wykonaniu, tylko trochę zabawy z obieraniem liczi. Ale dla tego smaku naprawdę warto!
Składniki:
- 15 szt dojrzałych liczi
- 100 ml śmietanki 30-36%
- 100 g sera mascarpone
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 4 maślane tartaletki (ok. 120g)
Sposób wykonania:
1. Liczi obrać, oczyścić z twardych błonek, miąższ pokroić.
2. Śmietankę ubić na dosyć sztywno. Dodać mascarpone i cukier puder. Krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.
3. Dodać owoce, wraz z sokiem, który z nich wyciekł. Delikatnie wymieszać łyżką.
4. Tartaletki wypełnić kremem. Dowolnie udekorować.