tarlateki z liczi
Bez kategorii bez pieczenia desery NA SŁODKO Sylwester

Tartaletki z mascarpone i liczi

tarlateki
tartaletki

Tartaletki z klasycznym kremem ze śmietanki i mascarpone z dodatkiem owoców liczi. Liczi są tak intensywne w smaku, że wystarczy nawet mała ilość, aby były bardzo wyczuwalne. Deser bardzo prosty w wykonaniu, tylko trochę zabawy z obieraniem liczi. Ale dla tego smaku naprawdę warto!

Składniki:

  • 15 szt dojrzałych liczi
  • 100 ml śmietanki 30-36%
  • 100 g sera mascarpone
  • 1-2 łyżki cukru pudru 
  • 4 maślane tartaletki (ok. 120g)

Sposób wykonania:
1. Liczi obrać, oczyścić z twardych błonek, miąższ pokroić. 
2. Śmietankę ubić na dosyć sztywno. Dodać mascarpone i cukier puder. Krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. 
3. Dodać owoce, wraz z sokiem, który z nich wyciekł. Delikatnie wymieszać łyżką. 
4. Tartaletki wypełnić kremem. Dowolnie udekorować. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *