
Uwielbiam mięsne pieczenie na kanapki. Chyba nigdy mi się nie znudzą! Za każdym razem można modyfikować ich smak, poprzez inne dodatki. Zrobiłam już wiele różnych pieczeni mięsnych.
Składniki (keksówka o wymiarach 21 x 11cm):
- 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 100 g czerwonej soczewicy
- 1 cebula czerwona
- 20 g suszonych borowików
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- szczypta suszonego czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 2/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego
Sposób przygotowania:
1. Grzyby dobrze wypłukać pod zimną wodą, a następnie zalać niewielką ilością gorącej wody. Moczyć co najmniej godzinę. Następnie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę.
2. Soczewicę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudzić.
3. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać drobno posiekaną cebulę, soczewicę, grzyby, posiekany koperek, wszystkie przyprawy oraz surowe jajko i bułkę tartą. Dobrze wyrobić masę rękoma.
4. Foremkę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Przełożyć mięsną masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 185-190 stopni ok. godzinę. Jeżeli nie macie pewności czy już jest gotowe w środku wystarczy nakłuć mięso na środku i po naciśnięciu wypływający tłuszcz powinien być klarowny. Jeżeli jest mętny trzeba jeszcze dopiec.