paszet z soczewicą
pieczenie, pasztety, pasty kanapkowe śniadanie Wielkanoc WYTRAWNIE

Pasztet z mięsa mielonego, z soczewicą i borowikami

Uwielbiam mięsne pieczenie na kanapki. Chyba nigdy mi się nie znudzą! Za każdym razem można modyfikować ich smak, poprzez inne dodatki. Zrobiłam już wiele różnych pieczeni mięsnych. 

Składniki (keksówka o wymiarach 21 x 11cm):

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 100 g czerwonej soczewicy  
  • 1 cebula czerwona
  • 20 g suszonych borowików
  • 3 łyżki posiekanego koperku 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • szczypta suszonego czosnku 
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 2/3 łyżeczki soli 
  • 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego 

Sposób przygotowania:
1. Grzyby dobrze wypłukać pod zimną wodą, a następnie zalać niewielką ilością gorącej wody. Moczyć co najmniej godzinę. Następnie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. 
2. Soczewicę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudzić. 
3. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać drobno posiekaną cebulę, soczewicę, grzyby, posiekany koperek, wszystkie przyprawy oraz surowe jajko i bułkę tartą. Dobrze wyrobić masę rękoma. 
4. Foremkę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Przełożyć mięsną masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 185-190 stopni ok. godzinę. Jeżeli nie macie pewności czy już jest gotowe w środku wystarczy nakłuć mięso na środku i po naciśnięciu wypływający tłuszcz powinien być klarowny. Jeżeli jest mętny trzeba jeszcze dopiec. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *