czekoladowo bananowe muffinki
muffinki NA SŁODKO

Czekoladowo bananowe muffinki

czekoladowo bananowe muffinki

Mięciutkie, wilgotne czekoladowo bananowe muffinki. Prosty i szybki deser. Nie potrzeba do nich dużo cukru, gdyż banany działają jak naturalne słodziwo. Do ich przygotowania nie potrzeba także miksera. Składniki miesza się łyżką. A połączenie czekolady i bananów sprawdza się zawsze!

Składniki (12 szt.):

  • 230 g mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka rozm. L
  • 90 g cukru
  • 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 3 banany (300 g po obraniu)
  • 3 łyżki kakao (20 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz kakao.
  2. W drugiej misce umieścić cukier, olej, jajka, rozgniecione widelcem banany. Wymieszać łyżką.
  3. Do mokrych składników, wsypać suche. Wymieszać łyżką do połączenia składników.
  4. W dołkach blaszki na muffinki umieścić papierowe papilotki. Wypełnić je po równo ciastem.
  5. Piec w 180 stopniach ok. 25-30 minut. Do suchego patyczka.
  6. Wystudzone babeczki można oprószyć cukrem pudrem lub oblać roztopioną czekoladą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *