Mięciutkie, wilgotne czekoladowo bananowe muffinki. Prosty i szybki deser. Nie potrzeba do nich dużo cukru, gdyż banany działają jak naturalne słodziwo. Do ich przygotowania nie potrzeba także miksera. Składniki miesza się łyżką. A połączenie czekolady i bananów sprawdza się zawsze!
Składniki (12 szt.):
- 230 g mąki pszennej tortowej
- 2 jajka rozm. L
- 90 g cukru
- 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 3 banany (300 g po obraniu)
- 3 łyżki kakao (20 g)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- W jednej misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz kakao.
- W drugiej misce umieścić cukier, olej, jajka, rozgniecione widelcem banany. Wymieszać łyżką.
- Do mokrych składników, wsypać suche. Wymieszać łyżką do połączenia składników.
- W dołkach blaszki na muffinki umieścić papierowe papilotki. Wypełnić je po równo ciastem.
- Piec w 180 stopniach ok. 25-30 minut. Do suchego patyczka.
- Wystudzone babeczki można oprószyć cukrem pudrem lub oblać roztopioną czekoladą.