

Kolejnym pomysłem na wykorzystanie dyni są babeczki dyniowe. Dynia świetnie sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach. Muffinki, to pomysł na bardzo szybkie wypieki. Chwila przygotowania, chwila pieczenia i pyszny deser gotowy ? trzeba tylko mieć wcześniej przygotowane dyniowe puree.
Składniki na 12-14 muffinek:
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 g puree z dyni (przepis na puree znajdziecie tutaj: https://justynagotuje.pl/puree-z-dyni/)
- 40 g orzechów prażonych laskowych lub orzechów włoskich
- 130 g cukru
- 150 ml oleju rzepakowego
- 50 ml mleka
- 2 jajka rozm L
- szczypta soli
- 50 g kandyzowanej wiśni, żurawiny lub innych owoców
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną wymieszać.
2. Jajka ubić mikserem z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Dodać olej oraz mleko, wymieszać silikonową łopatką lub łyżką.
3. Dodać puree z dyni, oraz ekstrakt z wanilii, wymieszać łyżką do połączenia składników.
4. Porcjami dodawać przesianą mąkę mieszając łyżką lub łopatką. Dodać posiekane, lub rozdrobnione w blenderze orzechy, oraz kandyzowane owoce. Wymieszać do połączenia składników.
5. W dołkach blaszki na muffinki, umieścić papierowe foremki. Każdą wypełnić w 3/4 ciastem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok 15 -20 min. Do suchego patyczka.
