muffinki dyniowe
muffinki NA SŁODKO

Muffinki dyniowe z orzechami

muffinki dyniowe
muffinki dyniowe

Kolejnym pomysłem na wykorzystanie dyni są babeczki dyniowe. Dynia świetnie sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach. Muffinki, to pomysł na bardzo szybkie wypieki. Chwila przygotowania, chwila pieczenia i pyszny deser gotowy ? trzeba tylko mieć wcześniej przygotowane dyniowe puree. 

Składniki na 12-14 muffinek:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 g puree z dyni (przepis na puree znajdziecie tutaj: https://justynagotuje.pl/puree-z-dyni/)
  • 40 g orzechów prażonych laskowych lub orzechów włoskich
  • 130 g cukru
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 50 ml mleka
  • 2 jajka rozm L
  • szczypta soli
  • 50 g kandyzowanej wiśni, żurawiny lub innych owoców
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną wymieszać. 

2. Jajka ubić mikserem z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Dodać olej oraz mleko, wymieszać silikonową łopatką lub łyżką. 

3. Dodać puree z dyni, oraz ekstrakt z wanilii, wymieszać łyżką do połączenia składników. 

4. Porcjami dodawać przesianą mąkę mieszając łyżką lub łopatką. Dodać posiekane, lub rozdrobnione w blenderze orzechy,  oraz kandyzowane owoce. Wymieszać do połączenia składników. 

5. W dołkach blaszki na muffinki, umieścić papierowe foremki. Każdą wypełnić w 3/4 ciastem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok 15 -20 min. Do suchego patyczka.

muffinki dyniowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *