beziki
ciasteczka NA SŁODKO

Beziki, mini bezy

beziki

Bezy to świetny pomysł na wykorzystanie białek, które zostają po wykorzystaniu żółtek, zwłaszcza po tłustym czwartku. Gdzie zarówno do pączków, jak i faworków wykorzystujemy same żółtka. Wiele osób mówi, że bezy są kapryśne. Mi wychodzą zawsze i są pyszne, delikatne. Bardzo polecam ten przepis. Nie wymyśliłam go sama, gdyż przy bezach nie eksperymentuję. Skorzystałam z przepisu Ani Starmach. Skrupulatnie podążajcie za przepisem i koniecznie skorzystajcie z drobnego cukru do wypieków, najlepiej Diamant (uważam, że jest najdrobniejszy i wychodzą na nim najlepsze wypieki).

Składniki:

  • 240 g drobnego cukru do wypieków (koniecznie drobnego)
  • 4 białka (z jaj rozm. L)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • barwnik spożywczy (jeżeli chcecie kolorowe bezy)

Można zrobić z mniejszej lub większej ilości białek. Proporcja to 60 g cukru na 1 białko.

Sposób przygotowania:

  1. Białka zacząć ubijać rozpoczynając od niskich obrotów. Po chwili ubijania dodać szczyptę soli. Zwiększyć obroty. Ubijać, aż masa będzie sztywna.
  2. Dodawać po łyżce cukier, miksując na dosyć dużych obrotach, aż do wykończenia cukru. Masa musi być sztywna, lśniąca, a po wzięciu między palce, nie może być wyczuwalny cukier. Cukier musi być rozpuszczony. U mnie miksowanie bezy trwa ok. 20 minut.
  3. Dodać łyżeczkę soku z cytryny. Zmiksować.
  4. W celu uzyskania kolorowej bezy, dodać barwnik spożywczy. Krótko zmiksować.
  5. Przełożyć do rękawa cukierniczego z wybraną końcówką.
  6. Wyciskać porcje tej samej samej wielkości, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Piec w 110 stopniach przez 90 minut. Jeżeli pieczecie na raz 2, lub więcej blach, to należy użyć termoobiegu. W trakcie pieczenia, zostawić bezy w spokoju (nie dotykać ich i starać się nie zaglądać do piekarnika). Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i zostawić je aż do całkowitego wystudzenia w zamkniętym piekarniku. Najlepiej piec bezy wieczorem i zostawić je do rana.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *