gwiazda makowa
Boże Narodzenie drożdżowe NA SŁODKO

Drożdżowa gwiazda z makiem

gwiazda makowa
gwiazda z makiem

Mega puchata, mięciutka, gruba drożdżówka. To chyba najlepsze ciasto drożdżowe jakie kiedykolwiek upiekłam! Obłędnie pyszne. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Ciasto wyszło rewelacyjne, wilgotne i mięciutkie. A połączenie smaku masy makowej z konfiturą z pomarańczy, to strzał w dziesiątkę. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, ale także bez okazji. Boki gwiazdy zrosły się podczas pieczenia, dlatego, że ciasto pięknie urosło. Warstwę konfitury z pomarańczy można zastąpić warstwą masy makowej.

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 75 g roztopionego masła
  • 2 jajka rozm. L
  • 250 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 420 g masy makowej (1/2 dużej puszki)
  • 150 g konfitury z pomarańczy (ze skórką pomarańczową)

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże pokruszyć do miseczki, a następnie rozpuścić w połowie letniego mleka.
  2. Mąkę przenieść do miski. Dodać sól, cukier, rozpuszczone drożdże, pozostałe letnie mleko, roztopione, letnie masło, oraz jajka. Wyrabiać masę przez 10 minut. Za pomocą miksera do ciast drożdżowych (haki) lub ręcznie. W razie potrzeby doczynić 1-2 łyżki mąki.
  3. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką lub folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na godzinę (lub dłużej, jeżeli pomieszczenie jest chłodne). Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  1. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każda ok. 250 g (cała masa to ok. 1 kg). Uformować 4 kule. Pierwszą kulę rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką, w koło o średnicy ok. 30 cm.
  1. Przenieść je na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Drożdżowe koło posmarować konfiturą pomarańczową. Następnie przykryć kolejnym rozwałkowanym płatem ciastem. Posmarować połową masy makowej. Przykryć kolejnym płatem ciasta. Posmarować pozostałą masą makową. Przykryć ostatnim płatem ciasta.
  1. Zrobić 16 nacięć ostrym nożem, nie docinając do środka. Tak jak na zdjęciach. Chwytać po dwa sąsiadujące kawałki ciasta i zrobić po dwa obroty, zwracając je ku sobie (każdy kawałek obkręcić dwukrotnie). Powtarzać ze wszystkimi kawałkami. Na końcu przepisu znajdziecie filmik pokazujący jak zwinąć boki gwiazdy.
  1. Gotową gwiazdę przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut do końcowego wyrastania. przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka.
  2. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut. Do ładnego, złotego koloru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *